Probijena američka "blokada": Iranski tanker s naftom stigao u Venecuelu

Radiosarajevo.ba
Probijena američka "blokada": Iranski tanker s naftom stigao u Venecuelu

Prvi od ukupno pet iranskih tankera uplovio je u venecuelanske teritorijalne vode, uprkos opštim upozorenjima Washingtona i gomilanju vojne opreme na obalama Atlantika, objavila je iranska agencija Tasnim, a prenosi RTS.

"Prvi iranski tanker stigao je do obala Venecuele. Hvala oružanim snagama Bolivije za pratnju do ulaska u teritorijalne vode Venecuele", objavila je iranska ambasada u Carakasu na službenom Twitter profilu.

Na oko 200 nautičkih milja od obala Venecuele, iranski tanker su dočekali venecuelanski ratni brodovi i avioni, koji su tovar nafte dopratili do luke.

Pošiljka koja je stigla do Venecuele prva je isporuka iranske nafte nekoj od južnoameričkih država.

Amerikanci su oštro protestovali zbog izvoza iranske nafte Venecueli, pošto su obje države obuhvaćene kaznenim mjerama koje je uvela administracija Donalda Trumpa.

Dan prije dolaska tankera, venecuelanske vlasti su na obalu uputile protivzračne raketne sisteme, a predsjednik Nicolas Maduro se sastao sa komandantima oružanih snaga, najavljujući vježbu protivvazdušnih snaga na obali Atlantskog okeana.

Teheran i Caracas su oštro upozorili Sjedinjene Američke Države da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj sprečavanja tankera da iskrcaju naftu u Venecueli. Administracija Donalda Trampa i Madurov rival, vođa opozicije Juan Guaido tvrde da je tovar plaćen "krvavom zlatom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije