MMF protiv smanjenja poreza u Bosni i Hercegovini

6
Radiosarajevo.ba
MMF protiv smanjenja poreza u Bosni i Hercegovini
Foto: Vijeće ministara BiH / Sa sastanka

U Sarajevu je danas održan sastanak Fiskalnog vijeća BiH sa rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Sastankom je predsjedavao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osim njega, sastanku su prisustvovali Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Jelka Milićević, ministar finansija Federacije BiH, te Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, Alfred Kamer, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a, Pol Hilbers, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u, Alina Ijanku, šef Misije MMF-a u BiH, i Endru Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

"Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog savjeta BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Izrael očekuje napad Irana: Joe Biden poslao upozorenje, reagovala i Njemačka

Šefica MMF-a upozorava: Globalni ekonomski izgledi nisu sjajni

Šefica MMF-a upozorava: Globalni ekonomski izgledi nisu sjajni

Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog savjeta BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

"Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije