Sarajevo / Mahathir: SHF ima potencijal da pomogne ekonomskoj saradnji u regiji

26. 09. 2019. u 18:08:00 Fena

Shares: 20

Premijer Malezije Mahathir Mohamad obratio se putem video-linka učesnicima drugog Međunarodnog sajma halal industrije 2019. (SHF) koji je danas započeo u Sarajevu.

Premijer Mahatir je istaknuo zadovoljstvo što je jedan od počasnih osnivača Sarajevo Business Foruma i SHF 2019.

"S obzirom na uspjeh BBI u organiziranju Sarajevo Business Foruma tokom protekle decenije, uvjeren sam da će uspješno pozicionirati Sarajevo halal sajam, kao istaknuto mjesto susreta predstavnika halal industrije i poslovnu platformu za lokalne i međunarodne kompanije u oblasti halal ekonomije s ciljem njihovog umrežavanja i razvoja trgovine", kazao je Mahathir.

SHF, kako je dodao, ima potencijal da pomogne unapređenju ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana, ojača odnose u regiji i ostatku svijeta.

Neposredno nakon svečanog otvaranja Sarajevo Halal Fair-a 2019 potpisana su dva vrijedna ugovora između bosanskohercegovačkih i malezijskih kompanija. Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Group i direktor Abd Aziz Bin Abd Rahim, iz malezijske kompanije Perak Halal Corporation Sdn Bhd poptisali su Memorandum o razumijevanju.

Potpisanim memorandumom se ugovara da će u roku od 60 dana biti potpisan ugovor o početnoj investiciji od 20 miliona eura u proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca. Intencija je da se u narednoj fazi realizira mnogo veća investicije kojom bi se stvorili preduslovi za uspostavljanje jedne od tehnološki vodećih kompanija u prehrambenoj industriji na principima halal-proizvodnje sa proizvodima namijenjenim tržištu BiH, regiona, EU i Istoka.

Predstavnici kompanija su već obavili početne konsultacije, a potpisanim Memorandumom o razumijevanju transiraju put za naredne korake i obavezuju se da će krenuti u realizaciju u veoma kratkom roku, u narednih 60 dana.

Značaj ove investicije je tim veći ako se ima u vidu da je partner jedan od vodećih priozvođača u Maleziji koja je lider u halal industriji sa izuzetno tehnološki naprednim znanjima koje planira implementirati u ovu investiciju u BiH.

Drugi Memorandum o razumijevanju vrijedan pet miliona dolara potpisali su EnverAvdić, direktor bosanskohercegovačke kompanije ESOF i Kairul Azman, generalni menadžer malezijske kompanije Marybrown, lanca halal-certificiranih fast food restorana sa 138 lokacija u Maleziji.

NEMA KOMENTARA