Litar benzina za jedan cent: Saznajte cijene goriva u svijetu

Radiosarajevo.ba
Litar benzina za jedan cent: Saznajte cijene goriva u svijetu
/ Foto: obs/Aral
Globalne cijene benzina drže se na relativno niskim vrijednostima, ali dostupnost goriva za stanovništvo zavisi od mnogo faktora.

Takav je zaključak stručnjaka agencije Bloomberg, koja je objavila nove cijene goriva u različitim zemljama. Studija je uzela u obzir cijenu litra benzina BMB95 u trećem kvartalu 2016. godine na osnovu podataka iz 61 zemalja (BiH nije uzeta u obzir).

Najniža cijena benzina je u Venecueli. Stanovnici ove latinoameričke zemlje plaćaju litar goriva nevjerovatnih 0.01 dolar! 

Iako ne treba zaboraviti da je nivo cijena goriva podržan državnim subvencijama, a na lokalnim benzinskim pumpama često vlada nestašica, svejedno je litar benzina u Venecueli čak 24 puta jeftiniji od prvog pratioca – Saudijske Arabije (0,24 dolara po litri).  Treće mjesto pripalo je Iranu, gdje litra motornog goriva košta 0,34 dolara.

Slijede Kuvajt (0,35 $), Malezija (0,41 $), Ujedinjeni Arapski Emirati ($ 0,45), Nigerija (0,46 $), Rusija i Indonezija (po 0,59 $)...

Najskuplji benzin na svijetu prodaje se u kineskoj regiji Hong Kong (1,87 dolara), Norveškoj (1,78 $) i Holandiji (1,68 $).

Uz nominalne troškove benzina u obzir treba uzeti i pristupačnost, odnosno omjer cijena i zarada. I po ovom parametru svjetski lider je Venecuela, gdje troškovi litra goriva sa 0,23 posto učestvuju u dnevnoj zaradi zaposlenih građana.

Slijede SAD (0,42 posto), Luksemburg (0,43 posto), Ujedinjeni Arapski Emirati (0,43 posto), Saudijska Arabija (0,44)...

Najmanje goriva sebi mogu priuštiti stanovnici Indije, gdje za litar benzina treba izdvojiti 21,21 posto dnevne zarade, potom Pakistan (15,34 posto) i Filipini (10,26 posto).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije