Kusturica: Protekla godina najuspješnija za Sparkasse Bank

Fena
Kusturica: Protekla godina najuspješnija za Sparkasse Bank
Fena / Sanel Kusturica
Protekla 2016. godina bila je za Sparkasse Bank najuspješnija poslovna godina do sada.

Ostvaren je kreditni rast od oko šest posto, a portfolio je povećan na gotovo 935 miliona KM, što je rezultiralo i rastom aktive na 1,2 milijarde KM. Na strani depozita zabilježen je rast štednje građana od oko deset posto, što potvrđuje porast povjerenje u brend Sparkasse.

Rekao je to u intervjuu za Fenu direktor Sparkasse Bank BiH Sanel Kusturica, istaknuvši da se prema svim tim pokazateljima ova banka ubraja među najstabilnije banke na bh. tržištu.

"Cijeneći tržišne uslove i ograničenja poslovnog ambijenta, možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima, uključujući i profitabilnost koja je u prošloj godini povećana za oko 30 posto", rekao je Kusturica.

Sparkasse Bank trenutno ima oko 500 uposlenih, a klijentima je na raspolaganju 40 poslovnica i više od 90 bankomata širom BiH.

Direktor Kusturica ističe kako je uvjeren da će Banka ostati na pozitivnom kursu poslovanja i u 2017. godini.

"Dugoročno gledano, apsolutno smo opredijeljeni da kontinuirano i održivo razvijamo poslovanje u BiH, što je dio razvojne strategije naše austrijske matične grupacije Erste i Sparkasse na području Balkana. To je neupitno. Međutim, moram reći je da je iz godine u godinu sve teže ostvarivati ovako zavidne rezultate, i ne očekujemo da će u 2017. to biti lakše. Sve ono što bitno određuje koliko banke mogu biti aktivne i rasti ne ide u smjeru relaksacije, nego se zaoštrava, od snažne konkurentske utakmice, ograničenja u poslovnom ambijentu do kompleksnosti regulatornih zahtjeva", kaže direktor Sparkasse Bank BiH.

Na sve buduće izazove će, kako dodaje, odgovarati kao i do sada, vrlo aktivnom kreditnom politikom, uz adekvatno upravljanje kreditnim rizicima, a kako bi očuvali visok nivo 'zdravlja' aktive, kao i ulaganjima u sve vrste infrastrukture.

"Tu primarno mislim na tehnologije koje će našim klijentima omogućiti korištenje najsavremenijih online finansijskih servisa, a uskoro će se u svim većim gradskim centrima naći i naše 24-satne servisne zone kao alternativa klasičnoj šalterskoj usluzi", kazao je Kusturica.

Govoreći o situaciji na bankarskom tržištu u BiH, on kaže, da po rezultatima poslovanja bankarskog sektora na kraju drugog kvartala prošle godine, profitabilnost sektora u cjelini pokazuje tendenciju rasta, a stabilnost, likvidnost i kapitaliziranost su na dobrom nivou.

"Pozitivan signal je svakako i pad udjela nekvalitetnih kredita na 12,1 posto na kraju trećeg kvartala 2016. , ali za jednu kompletnu i realnu sliku stanja bi se moralo sagledati koliko je na ovaj pad uticalo izmještanje dijela loših kredita iz bankarskog portfolija, a koliko realno povećanje sposobnosti privrednika da servisiraju kreditne obaveze", kaže Kusturica u intervjuu Feni.

Prema njegovim riječima, u 2017. godini se evidentno nastavlja snažno takmičenje banaka u dijelu kreditne ponude. Gotovo su sve vodeće banke trenutno prisutne sa promocijama i akcijskim ponudama, 'što potvrđuje da one nastoje ubrzati kreditni rast i ublažiti pritisak na kamatonosne prihode zabilježen još u 2016. godini'.

"Sa druge strane, da bi kompenzirale ovaj pad prihoda po osnovu kamata na kredite i zadržale profitabilnost, banke se okreću internoj optimizaciji troškova i korekcijama cijena nekamatonosnih proizvoda i depozita. Načelno, u bankarskom sektoru postoji i spremnost i kapacitet da se podrži privredni i investicioni ciklus i servisiraju potrebe građana BiH, ali tržišna utakmica koju sam opisao je pokazatelj da je prostor na tržištu vrlo ograničen te da nije realno očekivati značajniji kreditni rast", rekao je Kusturica.

Odgovarajući na upit da li su novi zakoni o bankama u FBiH i RS-u dobri, odnosno da li pogoduju bankarskom sektoru, Kusturica kaže da je namjera izmjene prethodnih zakona sigurno pozitivna i da je cilj bio da se adekvatnije urede upravljačke strukture i procesi restrukturiranja, pojača supervizija i preciznije definiraju odgovornosti upravljačkih tijela u bankama.

"Izrazito je važno na koji način se pristupa tom procesu. Radi se o sistemskim zakonima koji ne obuhvataju samo banke, nego se odražavaju na korisnike bankarskih usluga i kompletnu ekonomiju BiH. Zato je neophodno da se jasno sagledaju ciljevi, ali i posljedice i rizici. Bankarska zajednica je sa nivoa Udruženja banaka BiH dala maksimalan doprinos dijalogu struke i zakonodavaca, sa nizom komentara koji upravo ukazuju na određene rizike - između ostalog na mogući efekt destimulacije sadašnjih i potencijalnih stranih investitora u bankarskom sektoru, jer nova regulativa donekle umanjuje prava i status upravljačkih i nadzornih struktura u bankama", kaže Kusturica.

Također, kako ističe, veliki dio komentara uloženih još na prednacrt zakona se odnosio na nedovoljnu decidnost i jasnost odredbi, što procjenjuje kao ključni rizik, jer nejasnoće ostavljaju prostor za različite interpretacije i stvaraju pravnu nesigurnosti, koja je jedna od osnovnih barijera za rast stranih i domaćih investicija.

Osim poslovanja sa stanovništvom i poslovnim subjektima Sparkasse Bank BiH slijedi koncept društveno odgovornog poslovanja i tu je pet tematskih prioriteta u kojima djeluje: obrazovanje i mladi, volonterizam i upošljavanje mladih, socijalna inkluzija, sport i životna sredina.

Gotovo stopostotni vlasnik Sparkasse bank je Steiermärkische Sparkasse, najveća regionalna banka na jugu Austrije, sa tradicijom poslovanja od gotovo 200 godina. Grupacija ima dugoročnu i održivu strategiju investiranja u regionu, što je čini pouzdanim partnerom i investitorom koji stoji i iza Sparkasse Bank BiH. Kao članica Erste Bank und Sparkassen Austria, dio je najjače grupe banaka fokusiranih na poslovanje sa stanovništvom, malim i srednjim preduzećima u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije