Sparkasse Bank nudi kreditnu liniju EU/EBRD-a za podizanje konkurentnosti srednjih i malih poduzeća

Radiosarajevo.ba
Sparkasse Bank nudi kreditnu liniju EU/EBRD-a za podizanje konkurentnosti srednjih i malih poduzeća

Sparkasse Bank u ponudi ima novu kreditnu liniju iz sredstava EU/EBRD-a za mala i srednja poduzeća, a za finansiranje investicija s ciljem usklađivanja s EU standardima iz oblasti zaštite okoliša, zdravlja i zaštite na radu, te sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

Uz kredit se može odobriti i grant do 15 posto od ukupne investicije, koji se isplaćuje po okončanju projekta i verifikaciji konsultanata EU/EBRD-a.

Svrha kreditne linije je povećanje sposobnosti malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini u pristupu i suočavanju s konkurencijom na tržištu Evropske unije.

Krediti su namijenjeni poduzećima koja prema EU standardima spadaju u mikro, mali i srednji biznis te imaju maksimalno 249 zaposlenih i 50 miliona eura godišnjeg prometa. Maksimalan iznos pojedinačnih kredita može biti 1 milion eura, uz rok otplate od minimum 18 mjeseci. Za kredit mogu aplicirati poduzeća koja su registrirana i primarno posluju u BiH, nisu u većinskom vlasništvu javnog sektora i djeluju nezavisno. Cijena kredita se formira prema individualnim uvjetima poduzeća i procjeni kvalitete projekata, a u skladu s aktuelnim tržišnim cijenama.  

Detalji o uvjetima EBRD-a o prihvatljivosti projekata i poduzeća za ovu kreditnu liniju na Sparkasse.ba.  

Na jučerašnjem predstavljanju ovog programa podrške srednjim i malim poduzećima u organizaciji EU/EBRD u Unitic Business Centru u Sarajevu, izvršni direktor Sparkasse Bank Nedim Alihodžić osvrnuo se na uspješnu realizaciju prošle kreditne linije istog tipa, okončane 2012. godine: 

"Aktivna kreditna politika Sparkasse Bank je načelno u funkciji stvaranja nove vrijednosti u realnom sektoru BiH, a ovakve kreditne linije su vrlo ciljana podrška poduzećima kako bi uspješnije konkurirala i van granica BiH. U prošloj kreditnoj liniji koju smo plasirali iz sredstava EBRD-a, pušteno je u opticaj oko 10 miliona kreditnog novca, a poduzećima je odobreno 1,5 miliona KM granta. 

Najveći uspjeh za naše klijente i nas je činjenica da se svi ovi krediti u kategoriji kvalitetnih kredita i uredno se otplaćuju, što znači da poduzeća koja ih koriste uspješno posluju. 

Prema preliminarnim analizama iznesenim na ovom skupu, 11 poduzeća, koja su koristila prethodnu liniju preko Sparkasse Bank, su u protekle tri godine povećala prihode za oko 70 posto i broj zaposlenih za 50 posto, što je donijelo oko 320 novih radnih mjesta u privredi. Ovakvi rezultati trebaju bh. privredi, i jasno je da će Sparkasse Bank biti dijelom ovakvih projekata i ubuduće“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije