Kako je jedna od najbogatijih porodica svijeta izgubila 19 miljardi dolara?

0
Radiosarajevo.ba
Kako je jedna od najbogatijih porodica svijeta izgubila 19 miljardi dolara?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Bogatstvo porodice Walton palo je u utorak za skoro 19 milijardi dolara nakon što je Walmart Inc. smanjio izglede za profit.

Walmart, koji kontroliše porodica, pao je za 11 posto na trgovanju u New Yorku nakon što je kompanija iz Bentonvillea u Arkanzasu prijavila zaradu koja zaostaje za procjenama analitičara.

Rastuća inflacija izvršila je veliki pritisak na profitne marže maloprodajnog giganta, piše Fortune.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Pokojni otac porodice, Sem Walton, fokusirao je posao na diskontni etos koji je u prošlosti pomogao da se dionice podignu u vrijeme recesije.

Waltonovo troje djece - Alice, Jim i Rob, snaha Christy i Christyjev sin, Lukas, posjeduju nešto manje od polovine maloprodaje, što im daje ukupnu neto vrijednost od oko 212 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Porodica, koja posjeduje svoj udio preko raznih trustova, posljednjih godina je pojačala prodaju dionica. Prošle godine su istovarili dionice u vrijednosti od 6,2 milijarde dolara, što je kompanija rekla da je dio strategije da se udio porodice zadrži ispod 50 posto usred otkupa.

Ta raspolaganja su pomogla Waltonovima da akumuliraju značajno bogatstvo izvan svog udjela u Walmartu. Investiciona firma za porodicu ulaže uglavnom u jeftine fondove kojima se trguje na berzi i držala je oko 5,1 milijardu dolara u američkim dionicama i ETF-ovima na kraju prvog tromjesečja.

To ih je naoružalo velikim sredstvima za akvizicije. Rob Walton se navodno nadmeće za Denver Broncos, prvi tim Nacionalne fudbalske lige koji će biti na prodaju u posljednje četiri godine. Očekuje se da će se prodati za više od 4 milijarde dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije