Jesu li Amerikanci upravo srušili svijet?

0
Radiosarajevo.ba
Jesu li Amerikanci upravo srušili svijet?
Foto: EPA-EFE / Wall Street

Na Wall Streetu nastavio se pad cijena dionica, trend se prelio na azijska tržišta, a dogovora o dugu još uvijek nema.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer nema napretka u pregovorima demokrata i republikanaca o povećanju državnog zaduživanja. Očekivano, trend se prelio na azijska tržišta gdje su u četvrtak cijene dionica pale zaronivši na najniže nivoe u dva mjeseca jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, s obzirom na to da nema pomaka u pregovorima u Washingtonu.

"Još početkom sedmice ulagači su bili optimistični i očekivali dogovor o zaduživanju. Kako se bližimo krajnjem roku od 1. juna, sve su oprezniji", objašnjava Angelo Kourkafas iz kompanije Edward Jones.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Agencija Fitch poručila je u srijedu da je stavila Sjedinjene Američke Države (SAD) na promatranje zbog mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga s obzirom na moguće poremećaje u finansiranju saveznih službi.

Pregovarači američkog predsjednika Joe Bidena i republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja u srijedu su se opet sastali u Bijeloj kući kako bi pokušali zaključiti sporazum o podizanju granice američkog duga u iznosu od 31,4 milijarde dolara i izbjeći situaciju u kojoj vlada ne bi mogla ispunjavati ugovorne obveze kad je riječ o platama, penzijama ili naknadama svojim vjerovnicima.

Bankarska kriza: UBS preuzima Credite Suisse, reakcija jednog milijardera je zapanjujuća

Bankarska kriza: UBS preuzima Credite Suisse, reakcija jednog milijardera je zapanjujuća

Nije pomoglo ni što je Biden skratio boravak u Aziji i nije otišao u posjetu Papui Novoj Gvineji, što je imalo negativan efekt na američki globalni uticaj.

Narodna Republika Kina u člancima na engleskom jeziku već danima ismijava stanje američkih finansija, upozoravajući da takva država ne smije biti jamac globalne valute. Kriza će, kako god se razriješila, imati negativan utjecaj ne status dolara kao preferiranog sredstava međunarodne trgovine.

Ministrica finansija Janet Yellen ponovno je u srijedu podsjetila da je hitno da demokrati i republikanci pronađu proračunski kompromis kako bi Kongres mogao glasati za povećanje gornje granice javnog duga.

Ekonomski analitičar o inflaciji u BiH: Novčanici sve prazniji, najteže razdoblje tek slijedi - zima

Ekonomski analitičar o inflaciji u BiH: Novčanici sve prazniji, najteže razdoblje tek slijedi - zima

The Wall Street Journal podsjeća da se 2011. godine SAD našao u sličnoj situaciji, član osoblja njujorškog Feda rekao je dužnosnicima središnje banke da sudionici na tržištu "nisu bili u mogućnosti doći do dobro koordiniranog, učinkovitog pristupa" rješavanju potencijalnog neispunjavanja obveza.

Sada je situacija nešto bolja jer je središte američkog finansijskog života pokrenulo mjere iz novog priručnika za krajnje situacije, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije