Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

10
Radiosarajevo.ba
Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću
Foto: Printscreen / Dušan Janjić u gostovanju na N1

"Vučić je bio presretan (sa Konakovićevom izjavom) i to je bio njegov trijumf pred domaćim biračima. Šta je taj nespretni centar uspio da uradi? Sada svako ko ima oči i uši u Srbiji zna da se oni ne boje zbog srpskog naroda nego zbog onih koji su njima bliski i osuđeni su za ratne zločine. Imaju taj strah od naknade i time ih Vučić kontroliše, kao 'nećete slušati mene, bit ćete za rezoluciju o genocidu i onda će vas oni goniti'.

Konaković mu je uradio veliku uslugu i mislim da mu Vučić treba dati neku nagradu jer mu je pomogao u borbi protiv demokratske opozicije na beogradskim izborima", kazao je u Pressingu na N1 politički analitičar iz Srbije i osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Mogu li se oduprijeti pozivu Dodika da prihvate sve ono što RS odluči?

Ideološki i politički sad su ljudi u situaciji da ih se može lakše gurnuti u rat nego devedesetih. Trenutno postoje veliki izgledi da se oružani sukobi izbjegnu, ali traži jedno veliko ako… Šta znači ako? Ako vodeće strukture Srbije promjenu politiku odmjeravanja mišića ko ima više aviona, šetnje i parade vojske itd. Oni moraju sići sa te priče zato što smo objektivno slabiji. Nemamo ni popunjene vojne formacije.

Zoran Milišić otvorio izložbu: Moja ljubav prema fotografiji nastala je u Sarajevu

Zoran Milišić otvorio izložbu: Moja ljubav prema fotografiji nastala je u Sarajevu

Što bi u Srbiji mijenjali politiku ako ih niko ne tjera?

Zato postoji konflikt menadžment. Imate u ovom momentu dvije aktivnosti koje šamaraju Vučića – to je primanje Kosova u Vijeće Evrope i razmatranje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ovo za Kosovo je najbolnije za Vučuća jer je govorio da će odbraniti Kosovo i uspostaviti zajednicu srpskih opština. Rezolucija je veliki šamar i ozbiljna moralno-politička poruka Srbiji. Ove dvije stvari tjeraju Srbiju u izolaciju ili promjenu politike.

Dodik i Vučić najavljuju otvaranje Pandorine kutije nakon eventualnog usvajanja rezolucije o Srebrenici?

Dok traje priča o Kosovu u Vijeću Evrope i da se “Srbija brani na sve načine”, dotle je vlast Srbije mirno prihvatila dopune poglavlja 35 u kojem piše sve ono što Vučić kaže da nije prihvatio. Njemu u vezi ovoga nije glavni problem međunarodna zajednica, koja mu i pomaže, nego vlastiti građani kada shvate da je on “izdao” Kosova. Njemu su 2. juna izbori za Beograd i Niš, gotovo cijela Srbija izlazi na izbore i on u toj priči kaže da se bori kao David protiv Golijata.

Rezolucija o obilježavanju u Srebrenici 11. jula će proći, ali će Vučić taj poraz tumačiti sa dva argumenta – da je za mir i da je 2015. bio u Potočarima, kada se desio incident prilikom njegovog izlaska. Pitam javnost u BiH – Izetbegovića, Čovića i Ivanića (tadašnje članove Predsjedništva BiH) ko je njega napao?

Vučić i sam kaže da će rezolucija biti usvojena. Smatrate li ozbiljnim najave iz Sarajeva da će nakon njenog usvajanja Bosna i Hercegovina pokrenuti reviziju presude protiv Srbije i tražiti naplatu ratne odštete? Te argumente je iznosio i Vučić kao razlog zašto je protiv rezolucije?

"Imamo isti primjer i sa Kosovom i izjavom Osmani. Vučić je nabacio loptu, a Konaković poput centra je zakucao. U suštini pričaju istu priču. Objektivno Konaković u želji da se suprotstavi Vučiću daje nešto što hrani Vučića, daje mu legitimitet. Činjenica da u rezoluciji ne postoji mehanizam da bilo ko može ponovo suditi presuđeni slučaj (revizija presude protv Srbije).

Nije to ugovor između dva košarkaška kluba. Vučić je bio presretan (sa Konakovićevom izjavom) i to je bio njegov trijumf pred domaćim biračima. Šta je taj nespretni centar uspio da uradi? Sada svako ko ima oči i uši u Srbiji zna da se oni ne boje zbog srpskog naroda nego zbog onih koji su njima bliski i osuđeni su za ratne zločine. Imaju taj strah od naknade i time ih Vučić kontroliše, kao “nećete slušati mene, bit ćete za rezoluciju o genocidu i onda će vas oni goniti”. Konaković mu je uradio veliku uslugu i mislim da mu Vučić treba dati neku nagradu jer mu je pomogao u borbi protiv demokratske opozicije na beogradskim izborima", kazao je Janjić za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Najnovije