Japanski jen najniži u posljednje trideset četiri godine

0
Radio Sarajevo
Japanski jen najniži u posljednje trideset četiri godine
Foto: AFP / Japanski jen

Japan pažljivo prati kretanje deviznog tržišta i poduzet će "sve potrebne korake", rekao je ministar financija Shunichi Suzuki u ponedjeljak, dok je jen pao na novu najnižu razinu u posljednjih 34 godine u odnosu na američki dolar.

Jen, koji je već neko vrijeme u silaznom trendu, pao je na razinu od oko 153,70 u Tokiju, što je razina neviđena od 1990. godine, iako postoji opreznost zbog moguće intervencije japanskih vlasti na tržištu kako bi usporile pad vrijednosti valute.

Široka diferencijal kamatnih stopa između Japana i Sjedinjenih Američkih Država optužena je za pad vrijednosti jena. Nagli porast napetosti na Bliskom Istoku nakon iranskog odmazde Izraelu tokom vikenda dodao je još jedan izvor neizvjesnosti na finansijskim tržištima.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

"Pažljivo pratimo razvoj situacije i poduzet ćemo sve potrebne korake", rekao je Suzuki novinarima u Ministarstvu financija.

Jen je već oslabio ispod razina na kojima je Japan prethodno intervenirao 2022. godine kako bi zaustavio brzi pad vrijednosti svoje valute.

Jen i dalje ostaje pod pritiskom uprkos prvoj kamatnoj stopi Bank of Japan u posljednjih 17 godina u martu, jer se centralna banka sve više uvjerava u mogućnost ostvarenja cilja inflacije od 2 posto uslijed nedavnih povećanja plata.

Slab jen povećava troškove uvoza za različite proizvode, od energije i sirovina do hrane, u resursno oskudnom Japanu, što dovodi do veće inflacije kod kuće.

Sukob na Bliskom Istoku doveo je do porasta cijena nafte i opteretio berze. Također je pomogao povećati privlačnost dolara kao sigurne valute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije