Fed podigao cijene na svjetskim berzama, pogledajte kako stoje indeksi

2
Radiosarajevo.ba
Fed podigao cijene na svjetskim berzama, pogledajte kako stoje indeksi
Agencije / Wall Street

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da bi se mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, možda već ovoga mjeseca.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,2 posto, na 34.429 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,1 posto, na 4.071 bod, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 11.461 bod.

Tržište kapitala

Rast indeksa drugu sedmicu zaredom zahvaljuje se poruci predsjednika Feda Jeromea Powella da bi već od decembru Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Wall Street: 45 milijardi dolara ekstra za trgovce vrijednosnim papirima

Wall Street: 45 milijardi dolara ekstra za trgovce vrijednosnim papirima

Stoga sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u decembru povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

"Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata", poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji, prenosi Hina.

„Unatoč nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena”, kazao je Powell u srijedu u govoru na Brookings institutu.

Ključna pitanja ostaju otvorena

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Tržište je Powellov govor pratilo bez daha, čekajući odgovore na pitanja o trajanju i intenzitetu Fedova zaoštravanja. Nije ih dobilo, no sve što podržava nadu da će Fed biti manje agresivan, pozitivno je za dionice, barem kratkoročno”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije