Trgovinski rat / Donald Trump je uspio: Najsporiji rast Kine u 30 godina

15. 07. 2019. u 15:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kineska ekonomija usporava zbog efekata produženosg trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

Kineski Bruto-društveni proizvod (BDP) porastao je za 6,2 posto u drugom kvartalu ove godine, što je najsporija stopa rasta u posljednje skoro tri decenije, i manje od predviđenih 6,4 posto za ovaj kvartal, prema podacima koje je danas objavila vlada u Pekingu.

Kineska ekonomija će nastaviti osjećati sličan pritisak i u drugom dijelu godine, prema saopštenju Nacionalnog ureda za statistiku.

"Kineska ekonomija je i dalje u kompleksnoj i teškoj situaciji. Globalni rast je usporio a vanjske nesigurnosti su u usponu", navodi se u saopštenju.

Dok su Peking i Vašington nedavno dogovorili primirje u trgovinskom ratu, analitičari kažu da mnoga pitanja ostaju otvorena i da je upitno hoće li uspjeti postići konačan dogovor.

"Neizvjesnosti u vezi s trgovinskim ratom će se nastaviti. Bizismeni su i dalje skeptični da će dvije zemlje postići širi dogovor, i shvataju da trgovinske tenzije mogu ponovo eskalirati", kaže za CNN ekonomista Tom Rafferty.

Analitičari očekuju da će Peking uvesti još stimulativnih mjera da podstakne ekonomski rast, uključujući moguće smanjenje kamatnih stopa Centralne banke.

Američke Federalne rezerve također su signalizirale mogućnost smanjenja kamatnih stopa.

NEMA KOMENTARA