Direkcija za civilno vazduhoplovstvo za tri mjeseca naplatila samo 5.000 KM

Radiosarajevo.ba
Direkcija za civilno vazduhoplovstvo za tri mjeseca naplatila samo 5.000 KM
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) do sada je po osnovu Odluke o visini naknade koju plaćaju avio-operatori po putniku u odlasku i toni prevezene robe, naplatila svega oko 2.500 eura.

Razlog za to je taj što aerodromi u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru ne dostavljaju potpune i precizne podatke o prevezenim putnicima i teretu.

Naime, poslije višegodišnjih opstrukcija Odluka o visini naknade koju plaćaju operatori aviona po prevezenom putniku u odlasku i po toni prevezene robe počela je da se primjenjuje krajem maja ove godine. Do sada je, kako kažu u BHDCA, po osnovu te odluke, zaključno sa augustom, naplaćeno 2.508,69 eura po odlazećim putnicima i svega 10,47 eura po osnovu prevezene robe, s tim da BHDCA po već ispostavljenim fakturama očekuje uplate od 84.473,56 eura za prevezene putnike i 1.045 eura za prevezenu robu.

"Jedino je aerodrom Sarajevo do sada dostavljao potpune i precizne podatke o prevezenim putnicima i robi, dok ostala tri aerodroma Banja Luka, Tuzla i Mostar to nisu radili, a jedan broj avio-operatora imao je potrebu za dodatnim objašnjenjem", rekli su u BHDCA.

Oni su dodali da očekuju da i ostali aerodromi dostave precizne i potpune podatke kako bi se ispoštovala odluka, ali i Zakon o vazduhoplovstvu BiH. Rifet Karasalihović, direktor tuzlanskog aerodroma, rekao je za Nezavisne novine da nema komentar, a Miroslav Janjić, direktor banjalučkog aerodroma, da su "podaci dostupni svakome ko treba da ima uvida u njih", ne želeći da pojašnjava o čemu se zapravo radi.

Inače, Odluka o visini naknade koju plaćaju operatori aviona po prevezenom putniku u odlasku i po toni prevezene robe donesena je još 2012. godine, međutim nikada se nije primjenjivala, jer je sve stopirano iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Ta prvobitna odluka podrazumijevala je da avio-operatori po prevezenom putniku u odlasku sa nekog od aerodroma u BiH plaćaju 10 KM te 50 KM po toni tereta koji odlazi iz BiH i ono što je zanimljivo jeste da operatori nisu imali primjedbe s obzirom na to da takve naknade plaćaju u svim zemljama u svijetu.

Zbog višegodišnjeg nepoštovanja ove odluke budžet BiH, odnosno Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, ostali su bez nekoliko miliona KM. Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH izradila je novu, značajno izmijenjenu odluku, koja je u "Službenom glasniku" objavljena početkom ove godine, ali zbog obaveze da se mora objaviti u međunarodnim vazduhoplovnim publikacijama, njena primjena počela je tek krajem maja.

Umjesto 10 KM po putniku u odlasku i 50 KM po toni prevezene robe, novom odlukom definisano je da avio-operatori u ovoj godini plaćaju jednu marku po putniku u odlasku, sljedeće godine po dvije KM, a od 1.1.2019. godine tri KM, dok je u slučaju tereta određeno da po toni prevezene robe avio-operatori u ovoj godini plaćaju 20 KM, sljedećoj 30 i u 2019. godini 40 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije