Sjajne vijesti: Bosni i Hercegovini odobren izvoz jaja na tržište EU!

Fena
Sjajne vijesti: Bosni i Hercegovini odobren izvoz jaja na tržište EU!
FOTO: Fena / Mirko Šarović: Značajan uspjeh

Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza Europska komisija dala je "zeleno svjetlo" za počatak izvoza i te vrste hrane iz BiH u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh.peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju.

"Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti", istakao je Šarović.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Europske unije, uslijedit će u narednim sedmicama.

Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije