BiH najbjednija zemlja na Balkanu

Anadolija
BiH najbjednija zemlja na Balkanu
Bosna i Hercegovina prema najnovijoj listi Indeksa prosperiteta za 2015. godinu (The Legatum Prosperity Index) zauzima 86. mjesto, od ukupno 142 zemlje obuhvaćene ovim detaljnim istraživanjem.

Bosna i Hercegovine je, prema ovoj listi koju satavlja Institut Legatum, najlošije rangirana od zemalja Balkana.

Najbolje rangirana na ovoj listi iz regiona je Hrvatska koja se nalazi na 53. mjestu, a slijede je Crna Gora na 60., Makedonija 65., Srbija 73. i Albanija koja zauzima 83. mjesto.

Slovenija je na 25. mjestu, Češka na 26., Poljska 29., Slovačka 35., a Mađarska zauzima 45. mjesto.

Prvo mjesto po Indeksu prosperiteta za 2015. godinu zauzima Norveška, a slijede Švicarska, Danska, Novi Zeland, Švedska, Kanada, Australija, Holandija, Finska i Irska.

Najlošije rangirane zemlje na listi su Centralnoafrička Republika, Afganistan, Haiti, Chad, Burundi, Kongo, Sirija, Jemen, Sudan i Angola.

 

Poredak u Indeksu prosperiteta je sastavljen na osnovu parametara kao što su društveni kapital, poduzetništvo i prilike, ekonomija, upravljanje državom, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost i lične slobode.

Inače, Institut Legatum sa sjedištem u Londonu svake godine objavljuje "Indeks prosperiteta", obimno istraživanje u kojem su rangirane zemlje u svijetu prema stepenu prosperiteta koji postižu tokom godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije