Everaers: Curenje podataka popisa stanovništva je neprihvatljivo

Anadolija
Everaers: Curenje podataka popisa stanovništva je neprihvatljivo
Program obrade podataka popisa stanovništva BiH u potpunosti je s preporukama Međunarodne posmatračke operacije (IMO).

Postoje šanse da prva publikacija rezultata popisa bude objavljena do 1. jula, rekao je predsjedavajući IMO-a za popis stanovništva i domaćinstava u BiH i direktor pri Uredu za statistiku Evropske komisije (Eurostat) Pieter Everaers.

Everaers boravi u BiH gdje se sastao sa predstavnicima statističkih institucija na svim nivoima o situaciji u vezi sa popisom stanovništva, a nakon što je Agencija za statistiku BiH usvojila jedinstveni program obrade podataka.

Prema riječima Everaersa, usvojeni program obrade podataka u potpunosti je sa preporukama IMO-a što uključuje i program obrade pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva, oko čega je najviše bilo neslaganja.

"Ovom prilikom ohrabrujemo sve sudionike da se princip nezavisnosti provede i da se poštuje princip tajnosti podataka. Ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću smo danas rekli da je curenje podataka koji nisu konačni neprihvatljivo. Pozivamo sve aktere da podatke drže u tajnosti sve do objave. Nakon toga, vjerujem da ćemo uzeti u obzir cijeli popis, prebrojavanje i druge korake, i na osnovu toga dati svoj ocjenu ukupne kvalitete procesa popisa", rekao je Everaers.

Prema njegovim riječima, IMO ohrabruje publikaciju prvih rezultata popisa koji se, kako je istakao, mogu objaviti do 1. jula ove godine kada je i zakonski rok za objavu rezultata popisa iz 2013.

"To bi moglo biti objavljeno prije roka 1. jula. Imajući u vidu da je više od dvije godine prošlo od popisa, apelujemo da se finalizira rad na popisu. Također, pravovremena objava rezultat je od ključne važnosti. Smatramo da bilo koje dalje odgode mogu ozbiljno naštetiti kvaliteti podataka u smislu njihove relevantnosti. Datum 1. juli je utvrđen, težimo da neke osnovne podatke objavimo do tog dana i da narednih mjeseci dajemo podatke o nekim segmentima. Pretpostavljam da će ti podaci biti spolna struktura, dob, općine i druga pitanja", naglasio je Everaers dodajući kako statistički podaci zastarjevaju što se duže čeka na njihovu objavu. 

On je rekao kako je upoznat sa neslaganjima između entitetskih agencija za statistiku proteklih mjeseci kao i oko neslaganja o usvojenom programu objave podataka, ali je naglasio kako "ne zna da li neki od entitetskih zavoda mogu odbaciti rezultate popisa".

"Da li entitetski zavodi mogu to uraditi, mislim da nisam taj koji na to može odgovoriti. Govorimo o popis za cijelu državu, podaci će biti vlasništvo Agencije za statistiku BiH. Varijable o nacionalnosti nisu ključne, u BiH ste odlučili uključiti tu varijablu, to su pitanja koja povlače osjetljivosti i zato nije bilo moguće da se postigne saglasnost. Nadalje, već duži period Agencija za statistiku BiH nije imala direktora, stoga se priča dodatno odužila. Ako pogledate u zemlje Zapadne Evrope, milioni su statističara, svako ima svoje mišljenje, ali treba zauzeti nezavisan stav. U Grčkoj, agencija za statistika nije bila nezavisna, koristili su ih političari pa smo mi odlučili da jačamo nezavisnu statistiku jer je ona sama po sebi takva", rekao je Everaers.

Također je istakao kako su zvaničnici iz Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske "istakli da nisu saglasni sa usvojenim programom obrade podataka, ali će nastaviti sarađivati u objavi popisa i učestvovati u narednim fazama".

Da je metodologija obrade podataka koju je usvojila Agencija za statistiku BiH je u skladu sa preporukama IMO-a podsjetio je i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

On je apelovao na javnost da se prije formalne objave rezultata ne spekulira o "brojkama".

"U ime EU, snažno upozoravamo na korištenje bilo kakvih podataka iz statistika koje nisu formalno objavljene, bilo je takvih slučajeva, kruže u medijima određene brojke, ništa od toga nije konačno ni validno dok se ne objave rezultati. Molim i medije da primjenjuju isti ovaj princip izvještavanja o popisu. Nama je važno koliko ljudi živi u BiH, koliko imaju godina, čim se bave, gdje rade, manje nas zanima njihova vjerska i etnička opredjeljenost koja nisu ni bila obavezna pitanja u popisu. Rekao bih da je odgovor što se čekalo ovoliko je politika, 90 podataka sa popisa zaista nikakve nemaju veze koliko u ovoj zemlji živi Srba, Hrvata ili Bošnjaka, imate mnogo drugih pitanja. Treba pripremiti brojke i činjenice, osigurati podatke blagovremeno, pozivam sve da prestanu politizirati ovo pitanje", poručio je Wigemark.

 

Nakon što Centralni popisni biro sa Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku Republike Srpske mjesecima nije mogao postići dogovor o metodologiji obrade podataka popisa, Agencija za statistiku BiH je 19. maja ove godine donijela odluku o jedinstvenom programu obrade podataka. 

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od prvog do 15. oktobra 2013. godine, ali osim preliminarnih rezultata o broju stanovnika, druge pojedinosti do sada nisu objavljene.

Agencija za statistiku BiH dostavila je Vijeću ministara BiH Izvještaj o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine s prijedlogom da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. juli. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije