BH-Gas smanjuje cijenu plina za deset posto?

Radiosarajevo.ba
BH-Gas smanjuje cijenu plina za deset posto?
Arhiv / Ilustracija
BH-Gas d.o.o. Sarajevo će predložiti smanjenje cijene plina za deset posto, saopćeno je danas.

"Ovom prilikom želimo upoznati javnost s aktivnostima koje su poduzete nakon kadrovskih promjena u menadžmentu kompanije, izvršenih u skladu s odlukama Vlade Federacije BiH i Nadzornog odbora BH-Gasa.

- Nakon analize uvozne cijene prirodnoga gasa i trenutno važećih prodajnih cijena gasa, utvrđeno je da postoji realna osnova za daljnje smanjenje cijene gasa prema distributivnim kompanijama. 

- Ujedno, analiziran je predloženi Plan poslovanja BH-Gasa, koji je odbijen na Skupštini, a kojim nije bilo predviđeno dodatno smanjenje cijene gasa, te će u narednih nekoliko dana biti predložen revidirani Plan poslovanja, te isti upućen Nadzornom odboru i Skupštini BH-Gasa na razmatranje i usvajanje.

Realizacijom tačke 1. i 2. BH-Gas će, uz prethodne konsultacije s Federalnim ministarstvom za energiju, rudarstvo i industriju uputiti prijedlog prema Vladi FBiH za navedeno smanjenje cijene gasa za distributivne kompanije u visini od 10 posto. Tako bi po datoj saglasnosti resornih ministarstava i Vlade FBiH cijena gasa za distributivne potrošače od 1. augusta 2016. godine iznosila 450 KM na 1000 Sm 3.

Istovremeno, BH-Gas će, nakon već obavljenih analiza i utvrđenih činjenica, hitno zatražiti angažman Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u ispitivanju svih okolnosti u izgradnji gasovoda Zenica - Travnik. Ovim će biti ispunjen zaključak Vlade FBiH koji je usvojen na 57. sjednici Vlade FBiH. Napominjemo, gasovod Zenica - Travnik nakon gotovo tri godine, nema upotrebne dozvole, a inspekcija je isti stavila van upotrebe. 

Također, informiramo javnost da će biti blagovremeno obaviještena o svim dešavanjima u kompaniji, s posebnim naglaskom na pitanja koji se tiču sigurnosti snabdijevanja, cijenama gasa i ostalim aktivnostima koje će doprinijeti što većoj otvorenosti kompanije prema javnosti i vlasniku, odnosno Vladi Federacije. 

Uprava BH-Gasa na ovaj način iskazuje jasne namjere da transparentnošću svih aktivnosti prema javnosti vrati povjerenje potrošača gasa, te time ojača tržište gasa u BiH", navodi se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije