Alagić: Izvoz iz Tešnja u 2017. godini iznosio gotovo 400 miliona KM

K. Silajdžija
Alagić: Izvoz iz Tešnja u 2017. godini iznosio gotovo 400 miliona KM
Da ekonomija u Bosni i Hercegovini pokazuje znakove oporavka može se vidjeti i na primjeru Tešnja, grada koji je postao sinonim za poduzetnički dug.

Ovaj živopisni gradić ima brojne fabrike i firme, a zbog stalnog širenja poslova primoran je zapošljavati i radnike iz drugih općina.

Direktor Tešanjske razvojne agencije (TRA) Ismar Alagić u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da izvoz privrede općine Tešanj bilježi porast u kontinuitetu od 2010. Godine.

“Tešanjska privreda ima široku lepezu roba i usluga na tržišta više od 60 država svijeta na 6 kontinenata. U toku 2017. godine izvoz privrede općine Tešanj je iznosio 398.644.141 KM, što je povećanje od oko 50 miliona KM u odnosu na 2016. godinu. Ukupno povećanje izvoza u periodu 2010.-2017. godina na području općine Tešanj iznosio je 214,57 posto”, rekao je naš sagovornik.

Tešanjska privreda najviše je izvozila proizvode od metala, automobilske dijelove, proizvode od tekstila, kože, obuću, drvo i namještaj, industrijsku keramiku, dijelove od plastike. U posljednje vrijeme povećava se udio prehrambenih proizvoda i napitaka.

Prema Alagićevim riječima, lideri izvoza su preduzeća: Mann Hummel, Prevent FAD, Pobjeda, BME.

“Kod proizvodnje dijelova od metala možemo istaknuti firme: Inox Ajanović, Medena Commerce, AP Atellier, Zupčanik. U sektoru tekstila kože i obuće su: Koteks, Alpina Bromy, Sockmaker3, Napredak, Contessa, Koža-komerc. U segmentu industrijske keramike i plastike se ističu firme: Koala-Paintings i Enker. U drvoprerađivačkoj industriji su: Artisan i Lockwood. Prehrambena industrija prepoznatljiva je kao izvoznik, a firme koje su najbolji predstavnici toga su: AS group, MADI, JAMI, Bio-samp, brojni proizvođači mineralne vode”, objasnio je direktor Tešanjske razvojne agencije.

Snažan rast izvoza doprinosi i ukupnom rastu prihoda tešanjskih firmi. Veliki broj tešanjskih firmi bilježi rast prihoda u prosjeku od 25 posto godišnje.

“Nemali broj firmi već je prešao godišnji promet veći od 100 miliona KM, a akvizicije tešanjskih firmi nalaze se širom Bosne i Hercegovine, pa čak i u državama EU gdje su firme iz Tešnja postale vlasnici kompanija koje posluju u Njemačkoj i drugim državama. Kada se zbroji promet tešanjskih firmi i onih firmi u inostranstvu čiji vlasnici su iz Tešnja, dolazimo do iznosa većeg od 1,5 milijardu KM”, podcrtao je Alagić.

Podatak koji možda najbolje ilustruje razvoj je činjenica da je u Tešnju 1991. bilo zaposleno 7.000 radnika, dok je 2017. godine taj broj narastao na 12.500. Važno je napomenuti da je u periodu 2016.-2017. godina broj zaposlenih narastao za 1.000.

“Broj nezaposlenih osoba dosegnuo je historijski minimum u Tešnju”, napominje Alagić.

Proizvodnja dijelova od metala i automobilskih dijelova zasigurno je kičma lokalnog ekonomskog razvoja. Značajno mjesto zauzimaju proizvodi od tekstila, kože i obuća koji uglavnom djeluju na principu loan-poslova za poznatog kupca.

ismar-alagic-slika.jpg - undefined

Alagić: Metalska industrija kičma ekonomskog razvoja Tešnja       Foto: TRA

“Proizvodnja skupcjenog namještaja je u velikom usponu posljednjih nekoliko godina koji se dominantno proizvodi za inostrano tržište uz rapidan razvoj prehrambene industrije i činjenicu da se trenutno najveći broj najznačajnih firmi iz oblasti prerade hrane i napitaka u BiH nalazi u rukama kapitala koji dolazi iz Tešnja. Ne smijemo zaboraviti trgovinu kao veoma razvijenu privrednu granu i segment naftnih derivata gdje je najveći BH distributer upravo iz Tešnja”, dodaje naš sagovornik.

Govoreći o investicijama u općini Tešanj, Alagić je kazao da nivo stranih investicija u BiH značajno zaostaje za državama u regionu, primjerice za Srbijom, ali tako nije u Tešnju.

"Nove investicije bilježe strane firme: Mann Hummel BA, Sockmaker3, Koala-paintings, Lockwood, AP Atlelier, BME, Alpina Bromy. Brojne su i domaće investicije od kompanija: AS group, Madi, Hifa grupacija, Saračević, Inox Ajanović, Medena Commerce, Corona Pack, i dr. Tešanj je pravi dom investicija. Tu posebno ističem domaće investiicije koje ni po čemu ne zaostaju za stranima kada. Nove investicije usmjerene su u podizanje novih proizvodnih i logistističkih centara, nabavku i uvođenje savremenih tehnologija, uvođenje i razvoj novih proizvoda i dalje jačanje poslovnih aktivnosti kroz proširenje na nova tržišta", pojasnio je Alagić.

Tešanjska razvojna agencija djeluje pri općini Tešanj i pouzdan je partner za bilo kojeg investitora i servis za sva pitanja usmjerena na pokretanje novih biznisa ili proširenje postojećih poslovnih aktivnosti.

Naš slogan je da podržavamo ‘pametna rješenja’ za ‘pametan biznis’. Naš ured za investitore pod nazivom COBITES i aktivnosti na priprema za uspostavu Tehnološko-inovacionog centra najbolja su preporuka za investitore da dođu u Tešanj, gdje je uspjeh rezultat visokog stepena poslovne etike, tradicije i industrijske kulture”, pojasnio je Alagić.

Na pitanje kako uskladiti obrazovanje radne snage s potrebama poslodavaca, naš sagovornik objašnjava da se čekaju sistemska rješenja sa viših nivoa vlasti.

“U posljednje vrijeme poseban fokus stavljamo na obuku u segmentu srednjeg i vršnog rukovodstva u firmama, jer se upravo tu kreira konkurentnost firmi. U tom smislu bili smo suorganizatori prve nacionale stručne konferencije za proizvodne firme pod nazivom Proizvodnja-Industrija-Tehnologija (PIT 2018), gdje smo prezentovali najsavremenija tehnološka rješenja od strane najistaknutijih stručnjaka iz regiona. Poslovni ljudi iz Tešnja drže se slijedeće maksime: ‘ono što čujem zaboravim, ono što vidim zapamtim, a ono što uradim to i znam’. Primjenjiva znanja u djelatnostima sa dodanom vrijednosću i prožeta kroz cijeli lanac vrijednosti naša su ulaznica za budućnost”, zaključio je Alagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije