! / Ako Vlada FBiH zaista ne reagira: Slijede masovni otkazi i lančana poskupljenja

03. 10. 2021. u 14:22:00

Shares: 0

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine najavila je drastično povećanje cijena električne energije, čak od 70 do 120 posto, što je izazvalo negodovanja građana i privede.

Za početak naredne radne sedmice zvanično je najavljeno da će se u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine "okupiti svi akteri ovog procesa".

"Za utorak, 5. oktobar, dogovoren je zajednički sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i "Elektroprivrede BiH" s federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Okupit ćemo se na jednom mjestu kako bismo razgovarali i pokušali naći rješenje za ovu situaciju", izjavio je federalni ministar Nermin Džindić.

U međuvremenu, jučer se oglasio i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji tvrdi da neće dozvoliti drastična poskupljenja.

"Poštovani građani, želim vas obavijestiti da, sve do kada sam ja premijer Federacije BiH, neće doći do povećanja cijene električne energije. Neće doći do još većeg divljanja cijena i sigurno hiljade naših građana neće biti otpušteno", poručio je Novalić.

Ekonomski analitičari su vrlo jasni u ocjeni da bi posljedice poskupljenja struje, ukoliko Vlada FBiH zaista ne reagira, mogla biti masovna otpuštanja radnika i poskupljenja životnih namirnica.

"Direktne posljedice se odnose na pad proizvodnje, broja zaposlenih, kao i konkurentnosti domaćeg proizvoda. Vjerovatno da bi se dodatni trošak prebacio i na krajnjeg potrošača kroz rast cijena", kaže za portal  Radiosarajevo.ba ekonomski analitičar, predavač i istraživač Admir Čavalić.

Prema njegovim riječima, dugoročne posljedice se odnose na opstanak na tržištu i to naročito kompanija koje značajno zavise od cijene ovog energentna.

"Mišljenja sam da su male šanse da će se ovo prevazići, a razumijevajući kretanja u EU. Električna energija direktno determinira tržišne odnose i zbog toga treba biti vrlo oprezan u vezi aktuelnih trendova", zaključio je Čavalić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA