VW Golf I GTI: Izgleda poput originala, ali u prtljažniku krije veliku tajnu

J. M.
VW Golf I GTI: Izgleda poput originala, ali u prtljažniku krije veliku tajnu
Andreas Weibel iz Aarberga, sjeverozapadno od Berna, poznat je kao nekonvencionalan tuner.

Ovaj 61-godišnji Švicarac posjedovao je automobile u šestom razredu osnovne škole, pretvorio je VW Bus T3 u raketu uigradivši Porscheov motor, napravio čitav niz neobičnih vozila...

Sada je odlučio pokloniti supruzi jedinstven automobil. Njen VW Golf GTI, posljednju seriju "jedinice" iz 1983. godine, preradio je u možda najunikatniji GTI. U standardnu GTI-jedinicu ugradio je još jedan motor - u prostor prtljažnika!

Izvana se Weibelov Golf GTI ničim ne razlikuje od originala, no ispod limene kecelje valjalo je uraditi mnogo modifikacija.

golf_1_GTI_04.jpg - undefined

Foto: Fact

Tokom 1.200 radnih sati Švicarac je ugradio posebni rezervoar, ojačao ovjes i kočnice, promijenio bregaste osovine, modificirao mjenjač i kvačilo…

Srca bimotor Golfa su dva motora koja razvijaju po 125 KS. Uz težinu vozila od svega 1085 kilograma, jasno je da su performance nevjerovatne.

Golf GTI bimotor ubrzava u 5,2 sekunde do 100 km/h, razvija maksimalnih 248 km/h… Vlasnik kaže da je ogromno iznenađenje vozača novijih automobile kada ih na semaforu ostavi prastari Golf GTI koji izvana ničim ne odaje da je poseban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije