Švicarska / VW Golf I GTI: Izgleda poput originala, ali u prtljažniku krije veliku tajnu

01. 01. 2018. u 15:36:00 J. M.

Shares:0

Andreas Weibel iz Aarberga, sjeverozapadno od Berna, poznat je kao nekonvencionalan tuner.

Ovaj 61-godišnji Švicarac posjedovao je automobile u šestom razredu osnovne škole, pretvorio je VW Bus T3 u raketu uigradivši Porscheov motor, napravio čitav niz neobičnih vozila...

Sada je odlučio pokloniti supruzi jedinstven automobil. Njen VW Golf GTI, posljednju seriju "jedinice" iz 1983. godine, preradio je u možda najunikatniji GTI. U standardnu GTI-jedinicu ugradio je još jedan motor - u prostor prtljažnika!

Izvana se Weibelov Golf GTI ničim ne razlikuje od originala, no ispod limene kecelje valjalo je uraditi mnogo modifikacija.

golf_1_GTI_04.jpg - undefined

Foto: Fact

Tokom 1.200 radnih sati Švicarac je ugradio posebni rezervoar, ojačao ovjes i kočnice, promijenio bregaste osovine, modificirao mjenjač i kvačilo…

Srca bimotor Golfa su dva motora koja razvijaju po 125 KS. Uz težinu vozila od svega 1085 kilograma, jasno je da su performance nevjerovatne.

Golf GTI bimotor ubrzava u 5,2 sekunde do 100 km/h, razvija maksimalnih 248 km/h… Vlasnik kaže da je ogromno iznenađenje vozača novijih automobile kada ih na semaforu ostavi prastari Golf GTI koji izvana ničim ne odaje da je poseban.

NEMA KOMENTARA