Sam svoj majstor: Od Peugeota 406 Coupe napravio Ferrari 550 Maranello

J. M.
Sam svoj majstor: Od Peugeota 406 Coupe napravio Ferrari 550 Maranello
Automobili marke Ferrari prilično su skupi i nedostupni običnim smrtnicima. Takvi, ako žele sjesti za upravljač Ferrarija, moraju dati pod hipoteku cjelokupnu imovinu i uzeti kredit, ili sami napraviti repliku "propetog konjića".

Sam napraviti repliku Ferrari!? Nije nemoguće, ako je suditi po remek-djelu izvjesnog Čeha. Najprije treba objasniti da su kit-car replike poznatih modela rijetkost u Europi za razliku od SAD-a gdje se kao baza za dorado najčešće koristi Pontiac Fiero.

ferugeot_04.jpg - undefined

Foto: auto.cz

Vratimo se češkoj replici Ferrarija. Tamošnji "sâm svoj majstor" sanjao je Ferrari 550 Maranello, a kako sebi nije mogao priuštiti sjajni sportski automobil s 12-cilindričnim motorom, odlučio ga je napraviti.

A kao bazu je uzeo Peugeot 406 Coupe. Izbor nije slučajan, jer je oba automobila dizajnirao Pininfarina.

ferugeot_02.jpg - undefined

Foto: auto.cz

Prednji i zadnji dio Peugeota 406 Coupe zamijenio je elementima Ferrarija 550 Maranello, baš kao i točkove. U unutrašnjosti je ugradio volan "konjića" i nastao je čudni mješanac koji je već dobio odgovarajući nadimak – Ferugeot!

Za pogon koristi najjaču motorizaciju 406 Coupea – 3,0 litarski V6 benzinac snage 207 "konja".

Ovih dana je Ferugeot ponuđen u oglasima za 50.000 čeških kruna (manje od 4.000 KM), a ovako niska cijena objašnjava se time što je replika Ferrarija, nažalost, preživjela udes.

ferugeot_03.jpg - undefined

Foto: auto.cz

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije