Stigao novi: Ovo je najjači Ferrari svih vremena

Radiosarajevo.ba
Stigao novi: Ovo je najjači Ferrari svih vremena
Foto: Ferrari / SF90 Stradale

Ferrari je predstavio dugo najavljivani bolid s hibridnim pogonom i nevjerojatnim performansama.

Ime mu je SF90 Stradale i trenutno je najsnažniji cestovni Ferrari svih vremena. A poput vrlo uspješnog prethodnika LaFerrarija, i on je hibrid. Ali sada ima "mali" benzinski motor, može se puniti kao plug-in hibrid i ima pogon na sve kotače. I da, sa 735 kW/1000 KS je doista najsnažniji cestovni Ferrari u historiji, piše Index

A najzaslužniji za to je 4.0 V8 turbo koji daje 780 KS i 800 Nm. Već samim time govorimo o najjačem Ferrarijevom V8 bolidu do sada. A onda je Ferrari ubacio tri elektromotora, jedan straga te dva naprijed, a oni daju preostalih 220 KS. Na priču se nastavlja osmo-stepenski mijenjač s dvije spojke te prvi put pogon na sve kotače. Na 100 km/h stiže za 2,5 sekundi, 200 km/h ima za 6,7 sekundi, a ne staje do 340 km/h. Pritom je na domaćoj stazi Fiorano skoro sekundu brži od LaFerrarija.

Ovaj Ferrari će na struju voziti do 25 km, i to uz maksimalnih 135 km/h. Nije loše za baterije kapaciteta 7,9 kWh.

Ono zanimljivije je da je aerodinamika vrhunska, s 15 mm podignutim prednjim krajem vozila za bolji protok zraka. Pri 250 km/h osigurava potisak od 390 kg. I da, govorimo o automobilu teškom 1570 kg, što je 13 kg manje od LaFerrarija. Nije puno, ali veseli, posebno ako se uzme u obzir da je šasija sada 20 posto čvršća i ima 40 posto veću torzijsku krutost. Trebali bismo spomenuti i interijer, koji je sada u potpunosti digitalan, sa 16-inčnim zaslonom i F1 sučeljem. 

I na kraju recimo kako ovaj tehnološki najnapredniji Ferrari još nema javno objavljenu cijenu. Šest znamenki je sigurno i uključuje program održavanja u narednih sedam godina. Najoptimističnije procjene idu na razinu od 800.000 eura. Kako god, prve isporuke će biti riješene ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije