Sâm svoj majstor: Od odbačenih dijelova napravio repliku Ferrarija F250

J. M.
Sâm svoj majstor: Od odbačenih dijelova napravio repliku Ferrarija F250
Foto: auto.onliner.by / Original i replika

Nije htio baciti dijelove sportskog coupea Ford Cougar, uključujući i 2,5 litarski V6 motor. Onda se sjetio zaboravljenog Ferarrijevog koncepta F250 i odlučio je napraviti repliku modela koji nikad nije ušao u serijsku proizvodnju.

Sve se dešavalo spontano: Sergej iz mjesta Berez, nedaleko od Bresta, u Bjelorusiji uz mnogo truda napravio je model koji je nazvao Izolda, jedinstveni automobil koji privlači pažnju na raznim izložbama.

Original i replika - undefined

Original i replika (Foto: auto.onliner.by)

A sve je počelo kada je ovom vojnom inženjeru završila služba u oružanim snagama Bjelorusije. U dvorištu svoje kuće otvorio je servis kada mu je došla žena u sportskom Ford Cougaru s pokvarenim motorom,

Vlasnica je našla novi motor koji je Sergej ugradio, a stari 2,5 litarski V6 (170 KS) bio je predviđen za otpad. Međutim, spretni Bjelorus uvidio je da se motor može osposobiti, čak i poslužiti kao baza za nastanak novog automobila – replike zaboravljenog Ferrarija F250.

Našao je okvir Ford Mondea, modificirao ga i prekrio atraktivnom "keceljom" koristeći 3D štampač, građevinsku pjenu, staklena vlakna, fiberglas, epoksidnu smolu, dok su bočni retrovizori oblikovani od gline!

Čak četiri mjeseca potrošio je na dizajniranje i konstrukciju vrata u obliku galebovih krila koja se podižu uz pomoć gasnih amortizera. U unutrašnjosti se prepoznaju dijelovi Ford Cougara, dok je ovjes preuzet od Lade.

izolda_06.jpeg - undefined

Foto: auto.onliner.by

Iako je Sergej utrošio 20-ak hiljada dolara za svojh automobil, sada ga prodaje za tri puta manji iznos. "Nažalost, trenutno trebam novac", govori s dosta tuge, što će se uskoro rastati od svog remek-djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije