Rezervacija 50.000 eura, cijena 2,9 miliona: Automobil koji postavlja rekorde

J. M.
Rezervacija 50.000 eura, cijena 2,9 miliona: Automobil koji postavlja rekorde

Nakon završnih testova najzad je spremna proizvodna verzija japanskog supersportskog električnog automobile Aspark Owl. O kakvom se "mostrumu" radi najbolje pokazuju performanse: Dva električna motora daju snagu od 2012 KS (1480 kW) i Owlu osiguravaju maksimalnu brzinu od 400 km/h.

Još impresivnija su ubrzanja: Aspark Owl iz mjesta dostiže 100 km/h za manje od dvije sekunde, dok igla brzinomjera poklopi brojku 300 km/h nakon 11 sekundi! Nijedan serijski automobil ne može se pohvaliti ovakvim ubrzanjima.

Baterija kapaciteta 64 kWh osigurava voznu autonomiju do 450 kilometara. Ako se fantastičnim performansama pridoda doza ekskluzivnosti, odnosno činjenica da će biti napravljeno svega 50 primjeraka Owla, ne treba čuditi paprena cijena: 2,9 miliona eura!

To nije sve: Ako želite imati Aspark Owl, morate platiti naknadu za rezervaciju u iznosu od 50.000 eura. Iako je Aspark japanska kompanija, proizvodnja Owla bit će organizirana u Italiji. Planirano je da prvi primjerci budu ispručeni kupcima u drugom kvartalu godine, no moguće je da virus COVID-19 prolongira promociju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije