Počast F. Piëchu u Frankfurtu: Sián FKP 37 je najbrži Lamborghini u historiji

J. M.
Počast F. Piëchu u Frankfurtu: Sián FKP 37 je najbrži Lamborghini u historiji

Kompanija Lamborghini odaje počast Ferdinandu K. Piëchu predstavljanjem svog prvog hibridnog superautomobila na sajmu IAA 2019 u Frankfurtu. 

Umro Ferdinand Piëch: S Klausom Kinkelom je 1998. otvorio fabriku VW Sarajevo

Najbrži Lamborghini svih vremena nosi oznaku Sián FKP 37 u čast Ferdinanda Karla Piëcha, rođenog 1937. godine, koji je bio predsjednik upravnog odbora Volkswagen AG-a od 1993. do 2002. Piëch je imao važnu ulogu kada je 1998. godine Volkswagenova kompanija Audi AG preuzimala Lamborghini.

lamborghini_sian_006.jpg - undefined

Foto: Lamborghini

"Prof Dr Piëch odmah je shvatio fascinantnost i potencijal marke Lamborghini i tačno je znao koji položaj može zauzeti u Volkswagen koncernu, zadržavajući svoj jedinstveni italijanski DNK superautomobila u dizajnu i inženjeringu", rekao je Stefano Domenicali, predsjednik i izvršni direktor kompanije Automobili Lamborghini. 

Prof. Dr. Piëch bio je inženjer i inovator, a posebno je bio fasciniran legendarnim motorom Lamborghini V12 oko kojeg je konstruiran Sián FKP 37 s revolucionarnom hibridnom tehnologijom.

lamborghini_sian_001.jpg - undefined

Foto: Lamborghini

Lamborghini Sián FKP 37 odlikuje se jedinstvenim novim hibridnim tehnologijama, uključujući pionirsko korištenje "superkondenzatora", potom sofisticirane materijale i nenadmašne performanse. Futuristički dizajn jasno daje do znanja da je ovo prva serija Lamborghinija s električnom dopunom benzinskom motoru. 

Ovo naglašava i naziv Sián, što u dijalektu Lamborghinijevog doma u područja Bologne, označava "munju".

lamborghini_sian_005.jpg - undefined

Foto: Lamborghini

Ukupnom snagom od 819 "konja", Sián FKP 37 ima najbolji dosad ostvareni omjer snage i težine kod Lamborghinijevih V12 modela. Od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 2,8 sekundi, postiže više od 350 km/h, a kotrlja se na namjenski ugrađenim Pirelli P Zero gumama. 

Bit će napravljena svega 63 primjerka, a svaki novi vlasnik morat će platiti više od 2 miliona eura (plus PDV).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije