Prije 40 godina: Kako je "Porsche s istoka" pokorio Monte Carlo

Radiosarajevo.ba
Prije 40 godina: Kako je "Porsche s istoka" pokorio Monte Carlo
/ Foto: Škoda
Tokom '70-ih i '80-ih godina prošlog stoljeća Škoda 130 RS nosila je nadimak "Porsche s istoka" zbog atraktivnog izgleda i motora u zadnjem dijelu po uzoru na legendarni "elfer" (Porsche 911).

Četiri metra dugački coupé debitirao je na reli sceni 1975. godine i odmah pokazao potencijal zahvaljujući maloj težini od svega 720 kilograma. Krov i vrata izrađeni su od lake legure, dok je pri izradi blatobrana i poklopca motora korištena plastika ojačana staklenim vlaknima.

U "repu" Škode 130 RS radio je tečno hlađeni 1,3 litarski 4-cilindraš s Weber dvostrukim karburatorom, snage do 140 konja, koji je, ovisno o prijenosnim odnosima u mjenjaču, omogućavao maksimalnu brzinu do 220 km/h.

Prije 40 godina Václav Blahna i Lubislav Hlávka upisali su se u historiju Škode, ali i najpoznatijeg svjetskog relija. Češka posada u Škodi 130 RS trijumfirala je na Reliju Monte Carlo u klasi do 1300 kubika, dok su njihovi timski drugovi Milan Zapadlo i Jiří Motal.

Fabrički tim Škode intenzivno se pripremao za takmičenje koje je, uz učešće 198 posada, startovalo 22. januara 1977. Šest dana kasnije, na cilju je bilo svega 45 posada, a Škoda je zabilježila dvostruki trijumf u klasi do 1300 kubika, odnosno 12. i 15. mjesto u generalnom poretku.

Pored trijumfa u Monte Carlu najveći uspjeh Škode 130 RS bila je pobjeda u poretku proizvođača u Evropskom reli prvenstvu 1981. Uspješna era okončana je dvije godine kasnije kada je FIA odbila još jednom produžiti homologaciju legendarnom automobilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije