Nastavak rata Civic Type R vs. Mégane RS: Japanci odbranili čast na svom terenu

J. M.
Nastavak rata Civic Type R vs. Mégane RS: Japanci odbranili čast na svom terenu

Čuvena staza Nürburgring je najpoznatije mjesto za iskušavanje krajnjih mogućnosti automobile i postavljanje brzinskih rekorda. Japanski pandan je Suzuka, skoro četiri puta kraća staza, jedna od najzahtjevnijih u kalendaru F1, inače "kućni autodrom Honde".

Stoga nije bilo iznenađenje kada je Renault odabrao Suzuku da baci rukavicu u lice Hondi u postavljanju najbržeg kruga za vozila s prednjim pogonom. Renault Mégane RS Trophy s motorom snage 300 "konja" prije izvjesnog vremena krug u Suzuki prešao je za dva minuta i 25,454 sekundi.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Honde: Civic Type R Limited Edition je na domaćem terenu spasio čast Japanaca. Limited Edition je stazu dužine 5,8 kilometara prešao za 2:23,993 minuta. Novi rekord Suzuke za vozila s prednjim pogonom!

To što je Honda tek sada objavila rezultat i snimak rekordne vožnje obavljene u februaru vezan je sa aktuelnim tržišnim startom Limited Edition koju će moći naručiti svega 100 europskih kupaca.

Inače, Honda Civic Type R Limited Edition se od klasičnog Type R razlikuje po modificiranim amortizerima, direktnijem upravljaču, 20-inčnim točkovima BBS-a, boljim kočnicama… Kako bi se uštedjelo 47 kilograma na težini Limited Edition je, između ostalog, lišen infotainment sistema i klima uređaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije