Najstarija posada u Evropi: Povratak sarajevskih majstora relija

Radiosarajevo.ba
Najstarija posada u Evropi: Povratak sarajevskih majstora relija
/ Foto: Zlatan Mutevelić
Starijim ljubiteljima automobilizma na našim prostorima dobro je poznato ime Behdžeta Mutevelića.

Popularni Bedžo je krajem 60-ih i početkom 70-ih bio jedan od predstavnika sarajevske trkačke ekipe koja je žarila i palila bivšom Jugoslavijom a činili su je i Sejo Alihodžić, Miroslav Nosse, Fadil Kadić, Makso Kapetanović…

Osim odličnih rezultata svojih vozača Sarajevo se moglo pohvaliti i da je bilo domaćin brojnih utrka i takmičenja pri čemu treba istaći Reli Jahorina i kružne utrke (najprije ulicama grada, a potom i na aerodromu).

Na požutjelim fotografijama može se vidjeti Mutevelićev Fiat 124 Coupe u krivini kod Doma Sindikata uz mnoštvo publike u pozadini na kružnoj utrci koju je po nekim procjenama pratilo 80 hiljada ljudi.

Najveći uspjeh u karijeri Behdžet Mutevelić  ostvario je 1970. godine osvojivši treće mjesto u ukupnom poretku Prvenstva Jugoslavije reliju u klasi preko 1600 kubika.

Mutevelić (suvozač je bio Periša Zarić) je u BMW-u 2002 osvojio 330 bodova, a bolji su jedino bili Zagrepčanin Mladen Gluhak (BMW 2002) i Beograđanin Branimir "Džo" Perić (Mazda R-100).

Najbolji rezultat u toj sezoni Mutevelić i Zarić ostvarili su na Jahorini osvojivši drugo mjesto.

Čuveni Jahorinski reli oživljen je posljednjih godina, pa će večeras, s početkom u 18 sati, ispred BBI centra krenuti novo izdanje, uz učešće 20-ak posada.

A kuriozitet je da će se na startu naći i drugoplasirani od prije 46 godina – posada Behdžet Mutevelić i Periša Zarić! Vozač je nedavno napunio 80 godina, njegov suvozač 81! No, i dalje su adrenalinski ovisnici pa će se u sjajnom Renaultu Clio RS (200 KS) nadmetati s višestruko mlađim konkurentima.

Sretno najstarijoj reli posada u BiH, vjerovatno i u Evropi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije