Mercedes koji je izrađen u deset komada, naručio ga Sultan od Bruneja

Radiosarajevo.ba
Mercedes koji je izrađen u deset komada, naručio ga Sultan od Bruneja
FOTO: Facebook / Mercedes S73 T AMG

Sultan od Bruneja poznat je po jednoj od najluđih i najvećih kolekcija automobila na svijetu. Pritom su poznati brendovi za njega izrađivali posebne jedinstvene modele prema njegovim željama. Među njima je i ovaj unikat – Mercedes S73 T AMG.

O čemu je riječ? Sultan je želio S-klasu u karavanskoj izvedbi sa 7,3-litrenim V12 AMG motorom iz srca Pagani Zonde. Rezultat? Upravo to – 1996. godine isporučen mu je prvi primjerak (na kraju ih je uzeo 10), piše Jutarnji list.

Spomenuti 7,3-litreni motor razvija 555 konjskih snaga, te ujedno predstavlja i najveći motor ikad ugrađen u neki Mercedesov model (ugrađivao se i u SL 73 AMG), a ustvari je napravljen na osnovi V12 atmosferca zapremine šest litara kojem je u AMG-u zapremina povećana na već spomenute 7,3-litre.

Mercedes S73 T AMG - undefined

FOTO: Facebook: Mercedes S73 T AMG

Inženjeri iz Mercedesa i AMG-a morali su se i dobro pomučiti kako bi limuzinsku verziju S klase pretvorili u karavansku izvedbu. 

Uz to, napravljene su dorade na ovjesu, automobil je postavljen na 19-inčne crne monoblock naplatke, a snaga se prenosi putem petostepenog automatskog mjenjača.

U unutrašnjosti se nalaze posebna kožna sjedišta, a vozaču na raspolaganju stoji i CD izmjenjivač s čak 10 CD-ova.

Mercedes S73 T AMG - undefined

FOTO: Facebook: Mercedes S73 T AMG

Ostatak teksta Jutarnjeg lista možete čitati ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije