Lada Granta Touring Light: Otrov u malom pakovanju za trkačke staze

J. M.
Lada Granta Touring Light: Otrov u malom pakovanju za trkačke staze

Iako nije dovoljno poznato izvan Rusije, odjeljenje Lada Sport već godinama izbacuje vrlo zanimljive modele uz novčanu pomoć domaćih naftnih kompanija. Godinama je Lada nastupala u Svjetskom prvenstvu turističkih automobila (WTCC), da bi u posljednje vrijeme trkanje ograničeno na domaće staze.

Novi proizvod sportskog odjeljenja je hatchback Lada Granta za klasu Touring Light Prvenstva Rusije na kružnim stazama (RSKG).

Kako prenosi odjeljenje Lada Sport, karoserija automobila ostala je nepromijenjena u poređenju s nekim prethodnim verzijama trkačke Grante. To znači da je ugrađen lagani sigurnosni kavez i plastični dijelovi (poklopac motora i prtljažnika, zamjena stakala) u cilju smanjenja težine.

Ispod poklopca motora ugrađen je 1,6 litarski atmosferski benzinac koji daje oko 165 "konja", a vrti se do 8.000 obrtaja u minuti. Najozbiljnija poboljšanja zahtijevao je ovjes: Novi amortizeri omogućavaju podešavanje ogibljenja u širem rasponu, povećani su i prednji kočioni diskovi.

Novi automobil vozit će Vladimir Šešenin i Leonid Panfilov za ekipu Lada Sport Rosneft, no ubog pandemije koronavirusa neizvjesno je kada će početi nova sezona RSKG-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije