I Aston Martin SUV za trku ima: DBX mami uzdahe, a košta čitavo bogatstvo

J. M.
I Aston Martin SUV za trku ima: DBX mami uzdahe, a košta čitavo bogatstvo

Nakon Bentleyja, Lamborghinija, Rolls-Roycea i drugih vrhunskih marki automobila i Aston Martin je predstavio SUV. To je Aston Martin DBX, pokretan novom verzijom 4,0 litarskog twin turbo V8 motora iz modela DB11 i Vantage.

Motor koji je originalni proizvod AMG-Mercedesa isporučuje 550 KS i 700 Nm najvišeg obrtnog momenta, te omogućava SUV-u s pogonom na sva četiri točka da u 4,5 sekundi ubrza 0-100 km/h i postigne maksimalnu brzinu od 291 km/h. 

aston_martin_DBX_008.jpg - undefined

Foto: Aston Martin

Za prijenos impresivne snage zadužen je 9-stepeni automatski mjenjač s pretvaračem obrtnog momenta te pogon na sve točkove s aktivnim centralnim diferencijalom i elektronskom blokadom diferencijala na stražnjoj osovini.

Adaptivni trostepeni zračni ovjes kombiniran je s najnovijim elektronskim Anti-Roll kontrolnim sistemom i elektronski prilagodljivim amortizerima. Pomoću ovog sistema se razmak od tla može povećati za 4,5 centimetra ili sniziti za pet centimetara.

aston_martin_DBX_007.jpg - undefined

Foto: Aston Martin



Sedišta su obložena punom zrnastom kožom, a novost u branši je unutrašnja obloga krova alkantarom. Prtljažnik ima zapreminu 632 litra, a može se i povećati preklapanjem tri pojedinačna zadnja sjedišta.

Aston Martin je počeo primati narudžbe za DBX. Cijena: 193.500 eura.  Prvi kupci će svoje primjerke dobiti u drugom kvartalu 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije