Gran Turismo Alleggerita: Alfa za 110. rođendan lansira GTA i GTAm verzije Giulije

J. M.
Gran Turismo Alleggerita: Alfa za 110. rođendan lansira GTA i GTAm verzije Giulije

Uz 110. rođendan kompanije, Alfa Romeo poklanja kupcima dva posebna modela koja će biti ponuđena u limitiranoj seriji od 500 primjeraka. Nolvim verzijama italijanski proizvođač vraća kultnu oznaku GTA (Gran Turismo Alleggerita) koja u doslovnom smislu označava "olakšani putnički automobil".

Za "olakšavanje" je odabrana perjanica marke – model Giulia. Upotreba kompozitnih i drugih laganih materijala smanjila je težinu za 100 kilograma u odnosu na standardnu Giuliju Quadrifoglio.

alfa_romeo_giulia_GTAm_006.jpeg - undefined

Foto: Alfa Romeo

Tome doprinosi i novi Akrapović titanijumski izduvni sistem koji je postavljen u sredini difuzora od karbonskih vlakana. Težinu smanjuju i kardanska osovina, poklopac motora, krov, školjkasta sjedala i odbojnici, svi izrađeni od ugljičnih vlakana.

Verzije Alfa Giulia GTAm olakšana je za dodatnih 50 kilograma i sasvim se približava trkačkom automobilu. To je postignuto uklanjanjem zadnje klupe i ručica na vratima, ugradnjom zadnjih polikarbonatnih prozora, pojaseva sa šest tačaka vezivanja, roll-bara…

alfa_romeo_giulia_GTAm_011.jpeg - undefined

Foto: Alfa Romeo

Pored toga, aerodinamični elementi obje verzije revidirani su kako bi stvorili veći potisak. Trag točkova proširen je za 50 milimetara, modificirano je podešavanje opruga i amortizera, ugrađeni 20-inčni točkovi, sve u cilju poboljšanja ležanja na cesti (i stazi). GTAm verzija ima veliki zadnji spojler što je glavna eksterna razlika u odnosu na GTA.

Za pogon sportskih Alfi zadužen je 2,9 litarski V6 biturbo, koji je, u odnosu na Quadrifoglio verziju, pojačan za 30 "konja" pa sada razvija 540 KS. Ubrzanje 0-100 km/h smanjeno je sa 3,9 na 3,6 sekundi, dok je omjer snaga/masa 2,82 kg po konjskoj snazi.

alfa_romeo_giulia_GTAm_010.jpeg - undefined

Foto: Alfa Romeo

Još nešto: Mušterija ne kupuje samo vrhunski automobil, već i "prateći program". Ključeve automobila predaje ambasador marke Alfa Romeo, a tu je trkački paket - kaciga Bell u GTA dizajnu, trkačko odijelo, rukavice, obuća… Šlag na tortu je besplatna trkačka obuka u organizaciji marke Alfa Romeo.

Sve to ima svoju cijenu pa su sportske Giulije u zapadnoj Europi više nego dvostruko skuplje od Quadrifoglio verzije. Giulia GTA košta 173.000 eura, Giulia GTAm 178.000 eura, a standardna Giulia Quadrifoglio "samo" 79.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije