Nakon 32 godine: Alfa Romeo se vraća u najbrži cirkus

J. M.
Nakon 32 godine: Alfa Romeo se vraća u najbrži cirkus
Foto: Motori / Sauber
Nakon više od tri decenije Alfa Romeo se vraća u Formulu 1. Slavna marka iz Milana potpisala je "višegodišnji ugovor sa F1 timom Sauber o strateškoj, komercijalnoj i tehnološkoj suradnji".

Službeno ime tima bit će Alfa Romeo Sauber F1 Team, bolid će biti u bojama Alfe, dok će za pogon, kao i dosad, koristiti motore Ferrarija. Uzgred, Alfa Romeo i Ferrari su dio koncerna Fiat.

"Veoma smo zadovoljni što brandu kakav je Alfa Romeo  možemo poželjeti dobrodošlicu u Sauber F1 timu. Alfa Romeo ima dugu historiju uspjeha u najbržem cirkusu", rekao je Pascal Picci, predsjednik Sauber Holding AG.

Sergio Marchionne, izvršni direktor Fiata, rekao je da sporazum predstavlja značajan korak u preoblikovanju brenda Alfa Romeo.

Nastup u F1 treba pomoći dostizanju krajnjeg cilja - godišnje prodaje 400.000 automobila, nakon što je ključeve novih Alfi u prošloj godini dobilo svega 74 hiljade kupaca.

Alfa Romeo je osvojila titule u prve dvije sezone Formule 1 (1950/1951), kada su najbolji bili Giuseppe Farina i Juan Manuel Fangio. Fabrički tim vratio se u F1 krajem '70-ih i nastupao zaključno sa 1985. godinom kada je uslijedilo povlačenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije