Njemačka / Šansa su im zemlje poput BiH: Dileri očajni, na lageru stoji 350.000 dizelaša

12. 05. 2018. u 07:53:00 J. M.

Shares: 0

Da je teško prodati dizelaše uvjeravaju se ovih dana njemački trgovci automobila. Jürgen Karpinski, predsjednik Udruženja njemačkih trgovaca vozila (ZDK), upozorava da je mnogima ugrožen opstanak.

"Dilerima trenutno na lageru stoji 350.000 dizelaša. Niko ih ne kupuje jer zadovoljavaju tek Euro-5 emisione norme. Vrijednost ovih vozila je 4,5 milijarde eura, pa dileri svakodnevno gomilaju milionske gubitke", kaže Karpinski.

Dodatni problem: Vrijednost dizelaša koja leasing kuće vraćaju trgovcima je izuzetno opala, marže su niske, finansijski resursi ograničeni...

Za plasman spornih dizelaša trgovci polovnjaka imaju zemlje u kojima nisu stroge ekološke norme poput, recimo, BiH i država zapadnog Balkana. Ali, u takvim zemljama kupci  nemaju duboke novčanike za još uvijek skupe automobila s Euro-5 normom pa se radije odlučuju na jeftinije polovnjake koji ispunjavaju minimalni standard - najčešće Euro-4 normu.

Zato Karpinski apelira na njemačke vlasti da nešto učine, u prvom redu pomogne u razvoju hardvera koji bi vozila s Euro-5 normom prebacio u posljednju ekološku kategoriju Euro-6.

"To bi stabiliziralo tržište polovnjaka, umirilo kupce, pomoglo opstanak trgovaca rabljenih vozila, a bili bi ispunjeni i kriteriji zaštite čovjekove okoline", tvrdi predsjednik Udruženja trgovaca vozila Njemačke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA