Oznaka DOT: Kako utvrditi starost guma na automobilu

Radiosarajevo.ba
Oznaka DOT: Kako utvrditi starost guma na automobilu
Mnogi vlasnici automobila ne znaju koliko su stare gume na njihovim vozilima, mada se ovaj podatak može prilično lako "iščitati" na pneumatiku.

Na vanjskoj strani gume, među brojnim ostalim podacima (proizvođač, tip, dimenzija, brzinski indeks…) nalazi se i kombinacija brojki i slova koja počinje slovima DOT, a završava četverocifrenim brojem.

Upravo taj četverocifreni broj označava datum kada je izrađena guma: Prve dvije brojke pokazuju sedmicu, druge dvije godinu proizvodnje. Primjer: brojka 5004 pokazuje da je pneumatik proizveden u 50. sedmici (50), 2004. godine (04).

Ukoliko se kombinacija sastoji od tri brojke za malim trouglom, prve dvije također pokazuju sedmicu, a treća cifra godinu iz posljednje decenije prošlog stoljeća (379 = 37. sedmica 1999. godine).

Slična trocifrena oznaka, samo bez trougla, po istom receptu pokazuje datum proizvodnje iz '80-ih godina. Vlasnici automobila koji voze na ovakvim gumama trebaju se dobro zabrinuti za sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije