Novi šok za Veliku Britaniju: Odlazi i Honda, javnost ogorčena

J. M.
Novi šok za Veliku Britaniju: Odlazi i Honda, javnost ogorčena
Foto: Honda / Fabrika u Swindonu
Honda će 2021. zatvoriti svoju fabriku u britanskom Swindonu, u kojoj 3.500 zaposlenih proizvodi oko 150.000 automobila godišnje.

Desilo se to manje od šest mjeseci nakon što su šefovi obećali podršku tvornici i isključili mogućnost zatvaranja pogona u kojem se izrađuje hatchback verzija modela Civic za europska tržišta.

Odluka japanskog automobilskog proizvođača izazvala je šok u Velikoj Britaniji jer se smatra da je povezana s Brexitom.

Doduše, u saopćenju za štampu kompanija je kao razlog za zatvaranje pogona navela proširenje elektromobilnosti, odnosnu želju da se fokusira na lokacije koje obećavaju visok obim proizvodnje.

Kako bi ublažila reakcije britanske javnosti, Honda je najavila da će u naredne dvije godine zatvoriti i fabriku u Turskoj, gdje se izrađuje limuzinski Civic (38.000 vozila godišnje). Iz Honde su saopćili da će evropska centrala kompanije ostati u Engleskoj.

Vijest o gašenju fabrike u Swindonu je najnoviji udarac koji je pogodio britansku automobilsku industriju, pri čemu je nekoliko kompanija zaprijetilo zatvaranjem pogona zbog neizvjesnosti vezanih za Brexit.

U decembru je Nissan objavio da više proizvoditi model X-Trail u svojoj tvornici u Sunderlandu, a Jaguar - Land Rover nedavno je objavio da će ukinuti 4.500 radnih mjesta u Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije