Revoz za novi Clio od države dobio poticaj od 6 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Revoz za novi Clio od države dobio poticaj od 6 miliona eura
Foto: Poslovni dnevnik / Slovenija: Revoz je najveći izvoznik
Francuski Renault proizvodit će novi model Clija u slovenskoj tvornici Revoz u Novom Mestu.

U tu svrhu uložit će 90 miliona eura za izgradnju nove proizvodne linije, a projekt će biti završen do kraja sljedeće godine i stvorit će 75 novih radnih mjesta.

Zbog toga je slovenska vlada odobrila Revozu finansijski podsticaj od šest miliona eura, piše Delo.

Stižu nove mašine

U oktobru su predstavnici Revoza i firme Renault Nissan Slovenija posjetili kabinet premijera Marjana Šareca gdje su predstavili sadašnju poslovnu sliku kompanije i daljnje planove i ciljeve koje želi ostvariti Revoz, navodi ljubljanski list. Državna pomoć Revozu od šest miliona eura odobrena je za izgradnju proizvodne linije za model BJA. Riječ je o nazivu budućeg modela pete generacije Clija.

Revoz će dobiti 4,5 miliona eura poticaja još ove godine, a 1,5 miliona sljedeće godine, čime će automobilska kompanija iz Novog Mesta postati najveći primatelj poticaja za strana ulaganja.

Revoz bi proširio svoje sadašnje kapacitete te će ulagati u adaptaciju postojećih objekata i kupnju novih strojeva i opreme za postrojenje za oblikovanje lima, postrojenja za zavarivanje i montažu karoserije i lakirnicu.

90 miliona eura ukupno će biti uloženo u novu proizvodnu liniju u Revozu

Planiraju u obnovu ili izgradnju zgrada uložiti 4,2 miliona eura, a u kupnju novih strojeva i opreme 85,8 miliona eura. Krajem prošle godine Revoz je zapošljavao ukupno 3388 radnika.

Poticaji projektu Revozu državi će se višestruko isplatiti, jer će od kompanije kroz tri godine, od 2018. do 2020., samo od poreza i doprinosa na plaće dobiti 14.048 miliona eura.

Ukupni vanjski učinci investicijskog projekta za državu iznosit će nešto više od 834 miliona eura, tvrde u slovenskoj vladi.

Prodaja kreće u jesen 2019.

Iako još ne postoje službeni podaci, Renault Clio pete generacije ili barem njegova nova slika mogli bi biti objavljeni u prvim mjesecima iduće godine, vjerojatno i prije velike godišnje izložbu automobila u ožujka u Ženevi.

Očekuje se da će početi prodavati u jesen 2019. godine. Renault Clio je inače jedan od najuspješnijih modela francuskog proizvođača automobila, koji je prvi put predstavljen 1990. godine kao nasljednik Renaulta 5.

Trenutno je na tržištu njegova četvrta generacija koja se proizvodi u Flinsu u Francuskoj i Bursi u Turskoj, te ponovno od februara 2017. godine u Revozu u Novom Mestu, gdje se već proizvodio Clio prve dvije generacije. Očekuje se da će Revoz, koji proizvodi Renault Twingo, Smart Forfour i Renault Clio IV, ove godine proizvesti ukupno više od 200.000 vozila, što će biti više nego lani.

Od izvoza 99 posto prihoda

Automobili iz Revoza prodaju se na 50 inostranih tržišta, gdje ostvaruju 99 posto prihoda. Ove godine očekuju 200 miliona eura prihoda više ili ukupno 1,803 milijarde eura.

U posljednje tri godine prihodi Revoza porasli su za 600 miliona eura i postali su najveći slovenski izvoznik po prihodima.

Najveća izvozna tržišta su im Francuska (38 posto), Njemačka (17 posto) i Italija (13 posto).

Revoz je jedna od najučinkovitijih tvornica grupe Renault koja im omogućava pristup najnaprednijim tehnologijama u području automatizacije i robotizacije, te djeluju u skladu s načelima pametne tvornice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije