Najčešći kvar na niskim temperaturama: Šta uraditi kada otkaže akumulator

Radiosarajevo.ba
Najčešći kvar na niskim temperaturama: Šta uraditi kada otkaže akumulator
Neprijatno iznenađenje u hladno zimsko jutro: Automobil neće da krene. Statistika pokazuje da više od dvije trećine kvarova zimi otpada na poteškoće kod pokretanja motora.

Najčešće je uzrok slab akumulator koji ne daje anlaseru dovoljno struje. Oni koji ne mogu sačekati mehaničare već žele sami sebi pomoći trebaju imati odgovarajući alat. To su pomoćni kabl za start i dobronamjerni vozač automobila koji je spreman posuditi "malo struje".

Kako ćete pravilno izvesti ovaj postupak?

Najprije morate isključiti paljenje i sve potrošače struje u oba automobile. Zatim crvenim kablom spojite oba PLUS pola na obje baterije (1).

Kraj crnog kabla pričvrstite na MINUS pol akumulatora davaoca, dok slobodni kraj mora biti povezan sa tačkom mase vozila koje se ne može pokrenuti (2).

Ta tačka mase je neki stabilni metalni dio u prostoru motora ili sâm blok motora. Kraj kabla ne smije biti priključen za MINUS pol akumulatora koji prima struju, jer prijeti opasnost od požara zbog mogućeg varničenja.

Važno je da kabl ne dođe do hladnjaka ili remena. Onda treba pokrenuti motor davaoca struje (3). Tek poslije startuje vozilo koje prima struju i motor se pušta u pogon (4).

Prije otkopčavanja MINUS kraja kabla u tek pokrenutom vozilu treba uključiti veće potrošače struje kao što su grijač zadnjeg stakla ili far. Time se izbjegava moguće oštećenje zbog pojačanog napona. Nakon uspješnog starta trebalo bi voziti što je moguće duže da bi se akumulator ponovo dobro napunio.

Eksperti dodatno preporučuje da akumulator obezbijedite odgovarajućim punjačem. Jer, ako je riječ o dosta ispražnjenom ili starijem akumulatoru, možda vam vožnja neće biti dovoljna za potrebno punjenje akumulatora.

Treba upozoriti vozače da se u trgovinama stalno nude pomoćne sprave za start koje bi trebale raditi preko neobičnih izvora napajanja, na primjer, upaljača za cigarete u automobilu. Oprez: Na specijaliziranim testovima ovakve sprave su pokazale loše rezultate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije