Historijski savez Volkswagena i Forda: Koje modele će zajednički razvijati

J. M.
Historijski savez Volkswagena i Forda: Koje modele će zajednički razvijati
Volkswagen AG i Ford Motor Company danas su u Detroitu objavili prve detalje o širokom savezu.

Dva izvršna direktora Dr. Ing. Herbert Diess (Volkswagen Group) i Jim Hackett (Ford) potvrdili su planirani razvoj kombija i pickupova srednje veličine za globalno tržište kao prvi konkretan korak u saradnji.

Kao dio saradnje, Ford će razviti i proizvoditi pickup modele srednje veličine za obje kompanije za koje se očekuje da će biti lansirani 2022. godine. Pored toga, Ford planira da razvije i proizvede veće kombije za evropsko tržište za obje kompanije, dok će Volkswagen tada lansirati gradski kombi za oba partnera.

Cilj saveza je da ostvari značajan rast obima i efikasnosti proizvodnje. Osim toga, sporazumi omogućavaju zajedničko ulaganje u arhitekture vozila koje pružaju posebne karakteristike i tehnologije. 

vw_pickup.jpg - undefined

Budući VW pickup (Foto: VW)

Pored dogovora koji su već konkretno zaključeni, Volkswagen i Ford potpisali su Memorandum o razumijevanju. Obje kompanije žele testirati saradnju na autonomnim vozilima, uslugama mobilnosti i električnim vozilima. Već su počeli istraživati odgovarajuće opcije.

Osim toga, obje kompanije su otvorene za daljnje zajedničke programe vozila, a detalji će biti razrađeni u narednim mjesecima.

Savez Volkswagena i Forda kontrolirat će zajedničko upravno tijelo. Odbor se sastoji od izvršnih direktora obje kompanije i predvode ga dva izvršna direktora Hackett i Diess. Kapitalno povezivanje dvije kompanije nije planirano.

I Ford i Volkswagen su veoma dobro pozicionirani u segmentu lakih komercijalnih vozila, s modelima kao što su Transit i Ranger iz Forda, odnosno Volkswagen Transporter, Caddy i Amarok.

Obje kompanije su zajedno prodale oko 1,2 miliona lakih komercijalnih vozila širom svijeta u 2018. godine. To znači da će povezivanje VW-a i Forda biti najveći obim saradnje u ovoj oblasti automobilske industrije.

U narednih pet godina očekuje se porast globalne potražnje za pickup modelima srednje veličini transporterima. Savez će omogućiti da obje kompanije dijele troškove razvoja, maksimiziraju svoje proizvodne mogućnosti, poboljšaju performanse i konkurentnost vozila, i ostvare uštedu troškova uz očuvanje karakterističnih modela brenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije