Savjeti / Dani grmljavine: Da li su automobili sigurni u slučaju udara munje

30. 05. 2018. u 17:44:00 J. M.

Shares: 0

Nestabilno vrijeme i skoro svakodnevna jaka kiša, grmljavina, sijevanje munja otvaraju pitanje sigurnost ljudi na različitim mjestima.

Kako stoje stvari s automobilima, koliko smo sigurni u limenim ljubimcima?

Najvažnije: Putnici u automobilima su skoro sasvim sigurni, čak i ako munja udari direktno u vozilo. Automobil djeluje kao Faradayev kavez (zaštita od električnog polja) i usmjerava električno pražnjenje oko putnika.

Ipak, postoje neki savjeti vozačima za ovakve situacije. Tokom jakih padavina praćenih grmljavinom, za parking treba izabrati mjesto bez povišenih tačaka, zatvoriti prozore i ostale otvore, ako je moguće uvući antenu.

U unutrašnjosti ne dodirivati metalne dijelove koji su povezani s karoserijom (iako ih je sve teže naći u vremenu "plastifikacije" komponenti).

U slučaju direktnog udara munje, na automobilima bi se mogla pojaviti sitna šteta. Tokom testova u visokonaponskim laboratorijama, istražitelji su pronalazili "pečate" na laku i bočnim stranama pneumatika.

A da li kabriolet štiti od munje? Nakon što se zatvori platneni krov, i ovdje djeluje Faradayev kavez.

Objašnjenje: U skoro svakom dijelu krovne konstrukcije postoje lukovi i šipke napravljeni od metala koji odvode elektricitet u zemlju, a istu funkciju obavljaju i okviri vjetrobrana, sigurnosni okvir i mehanizam pokretnog krova.

Laboratorijske simulacije ostavile su tragove "opekotina" na gornjem dijelu platnenog krova, ali bez opasnosti po lutke koje su "glumile" putnike. Također, ne postoje policijski izvještaji o stradanju osoba u kabrioletima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA