VW oživio Taiguna: Studija iz 2012. godine uskoro u serijskoj proizvodnji

J. M.
VW oživio Taiguna: Studija iz 2012. godine uskoro u serijskoj proizvodnji

Na sajmu u New Delhiju, Volkswagen je za indijsko tržište predstavio novi kompaktni SUV koji će se zvati Taigun.

Boljim poznavaocima automobilskih zbivanja poznato je da je ime Taigun dobio konceptni subkompaktni crossover SUV koji je prvi put predstavljen na međunarodnom sajmu automobila u Sao Paulu 2012. godine.

Nakon toga je Taigun bio u "stanju mirovanja", dok je u međuvremenu kompanija predstavila globalni kompaktni SUV po imenu T-Cross. Sada se Taigun vraća kao suparnik Hyundai Crete, Kia Seltosa, Renault Captura i sličnih modela na indijskom tržištu.

Taigun_08.jpg - undefined

Foto: VW

VW Taigun je postavljen na novu MQB A0 IN platformu, pojednostavljenu verziju baze MQB, posebno razvijenu za indijsko tržište. U odnosu na T-Cross, Taigun je 10-ak centimetara duži što osigurava više prostora u kabini.

"Svjedočimo velikom koraku Volkswagena u Indiji. Kompaktni SUV Taigun je posebno dizajniran za ovo tržište imajući u vidu potrebe ambicioznih indijskih kupaca", na prezentaciji je rekao Jurgen Stackmann, član uprave marke Volkswagen zadužen za prodaju, marketing i postprodaju.

Taigun_07.jpg - undefined

Foto: VW

Novi Volkswagen Taigun bit će jedan od četiri nova SUV-a koja Volkswagen planira lansirati u narednom periodu. Na ceste dolazi početkom 2021. godine, a za pogon će koristiti 3-cilindrični 1,0 litarski TSI turbobenzinski motor snage 113 "konja", spregnut s 6-brzinskim manulenim ili 7-stepenim DSG mjenjačem.

Iako je indijski VW Taigun zvanično "prototip", pogled na SUV otkriva da je spreman za proizvodnju. Dizajnerski jezik je moderan, očito inspiriran T-Crossom, čak i Tiguanom. Špekulira se da će Taigun u Indiji u osnovnoj verziji koštati nešto manje od 30.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije