Tacqua: Volkswagen predstavio novi SUV, direktnog konkurenta T-Crossu

J. M.
Tacqua: Volkswagen predstavio novi SUV, direktnog konkurenta T-Crossu

Volkswagen je predstavio novi SUV po imenu Tacqua, model namijenjen kineskom tržištu. Novi model dolazit će iz pogona joint-venture kompanije FAW-Volkswagen, a vanjski izgled otkriva nesumnjivu sličnost s nama poznatim VW T-Crossom.

Kuriozitet: VW u Kini već proizvodi T-Cross i to u pogonima "konkurentskog" joint-venturea SAIC-Volkswagen. Za manje upućene: FAW i SAIC su ljuti rivali u Kini, dio "velike četvorke" domaćih proizvođača koju čine i Changan i Dongfeng.

vw_tacqua_008.jpg - undefined

Foto: autohome

Mediji nagađaju šta je VW motiviralo da na istom tržištu ponudi dva skoro identična modela, različitih imena, iz različitih pogona. Najlogičnijim se čini objašnjenje da žele ispuniti zahtjeve oba kineska partnera.

Vratimo se modelu Tacqua: Kompaktni SUV dužine 4194 mm, širine 1760 mm, visine 1610 mm, međuosovinskog razmaka 2651 mm, postavljen je na MQB platform koncerna VW.

vw_tacqua_001.jpg - undefined

Foto: autohome

Baznu verziju pokreće 1,5 litarski atmosferski benzinac (113 KS) spregnut sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. U ponudi će biti i 1,4 litarski turbobenzinski TSI (150 KS) uparen sa 7-stepenim DSG mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.

Kompaktni SUV je bogato opremljen: Serijski ili opciono dolaze multimedijski sistem sa zaslonom osjetljivim na dodir, prilagodljivi tempomat, dvozonska klima uređaj, pokretanje motora gumbom, sistem kočenja u nuždi, 6-8 zračnih jastuka, panoramski krov, 18-colski alu točkovi…

Volkswagen Tacqua stići će u prodaju do kraja jeseni, a očekuje se da će bazna verzija koštati oko 100 hiljada yuana (nešto manje od 25.000 KM).

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije