Ni Golf, ni Tiguan, ni Passat: Nećete vjerovati koji je naprodavaniji proizvod VW-a

J. M.
Ni Golf, ni Tiguan, ni Passat: Nećete vjerovati koji je naprodavaniji proizvod VW-a
Foto: Volkswagen / Volkswagen

Koji se Volkswagen proizvod najbolje prodaje? Golf? Tiguan? Passat? Niste u pravu. Volkswagenov bestseller zapravo je kobasica!

Automobilski gigant još od 1973. proizvodi Currywurst kobasice u tvornici u Wolfsburgu. Kobasice uglavnom završe na tanjirima zaposlenih u kompaniji, ali nešto ode i na tržište.

Prošle godine Volkswagen je proizveo 6,2 miliona vozila u 50 tvornica u mnogim zemljama širom svijeta. U istom periodu, samo u tvornici u Wolfsburgu proizvedeno je 6,8 miliona kobasica.

Zašto Volkswagen, jedan od najvećih proizvođača automobila na planeti, izrađuje mesne proizvode? 

Kompanija pravi prehrambene proizvode za zaposlene od '30-ih godina prošlog stoljeća, a 1973. su čelnici kompanije shvatili da je isplativije proizvesti kobasice koje će zaposleni jesti na licu mjesta. Uspjeh kobasica, koji su cijenile desetine hiljada Volkswagenovih radnika, odveo ih je na tržišta desetak zemalja.

U jednoj od epizoda TV showa "The Grand Tour", čuveni Richard Hammond posjetio je odjel za proizvodnju Volkswagenovih kobasica, smješten pored montažne linije automobila. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije