Volvo XC40: Najmanji SUV u paleti švedskog proizvođača

J. M.
Volvo XC40: Najmanji SUV u paleti švedskog proizvođača
Početkom naredne godine kupci širom svijeta moći će kupiti novi Volvo XC40 koji će se izrađivati u belgijskom Gentu.

Riječ je o početnom modelu Volvo XC porodice – najmanjem SUV-u u paleti švedskog proizvođača – automobilu dužine 4,42 metra i visine 1,65 metar.

volvo-XC40-2.jpg - undefined

Foto: Volvo

XC40 preuzima dizajnerski jezik veće braće, pri čemu naročito treba istaći Thors Hammer optiku svjetala i markantni gril hladnjaka. Zanimljiva je i bočna linija, s naglašeno rastućom linijom zadnjih prozora, te "mišićavi" stražnji dio.

Novi Volvo SUV ima dvobojnu karoseriju, s krovnim lakom izvučenim do vrha zadnjih svjetala.

volvo-XC40-3.jpg - undefined

Foto: Volvo

Kompaktni modeli Volva koriste platformu CMA (Compact Modular Architecture) na kojoj je sagrađeni i XC40. Pored ugradnje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, ova platforma daje mogućnost i za smještaj električnog motora i baterija.

volvo-XC40-4.jpg - undefined

Foto: Volvo

Asistent sistemi – ugrađeni u modele XC60 i XC90 – naći će svoje  mjesto i u novom XC40. najmanji Volvo SUV opremljen je i posljednjom verzijom paketa IntelliSafe s program Pilot Assist koji omogućava djelomično autonomnu vožnju do brzine 130 km/h.

Baznu verziju pokreće 3-cilindrični turbobenzinac (156 KS) s prednjim pogonom i 6-stepenim manuelnim mjenjačem koja će koštati oko 30 hiljada eura.

volvo-XC40-5.jpg - undefined

Foto: Volvo

Tržišni start u prvom kvartalu naredne godine obilježit će verzije s AWD pogonom na sva četiri točka i 8-stepenim automatskim mjenjačem – dizelski D4 AWD (190 KS) i benzinski T5 AWD (247 KS).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije