Izgubljeni u prijevodu: Da li će Volvo penzionisati vozila s klasičnim motorima

J. M.
Izgubljeni u prijevodu: Da li će Volvo penzionisati vozila s klasičnim motorima
/ Foto: Volvo
Najava švedskog automobilskog proizvođača Volvo da će "nakon 2019. godine prekinuti proizvodnju automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem", izazvala je dosta reakcija i pogrešnih tumačenja.

Zapravo je riječ o nepreciznom tumačenju izjave Hakana Samuelssona, izvršnog direktora Volva, koji je najavio da "novi modeli, lansirani nakon 2019. godine, neće imati klasične verzije - pokretane isključivo benzinskim ili dizelskim motorom".

Šta to znači? Da će modeli koje Volvo trenutno ima u svojoj paleti (a zadržat će se i nakon 2019. godine) biti i dalje prodavani s benzincima i dizelašima. A novi modeli, lansirani nakon 2019. godine, bit će dostupni samo u hibridnim ili električnim verzijama.

Čak i ako se ostvari vizija Hakana Samuelssona benzinci neće tek tako iščeznuti iz palete Volva jer klasični otto-motor predstavlja osnovu za hibridni pogon.

Volvo je objavio da će u periodu od 2019. do 2021. godine pokrenuti proizvodnju pet modela na potpuno električni pogon, te povećati ponudu hibrida i plug-in hibrida.

Iako mnogi izražavaju sumnje u realiziranje ovih planova, posebno zbog još nedovoljno razvijene infrastrukture za punjenje električnih vozila, u Volvu smatraju da nemaju izbora nego slušati glas kupaca.

"Vozači sve više zahtijevaju električne automobile. Moramo odgovoriti na njihove sadašnje ali i buduće zahtjeve. Također, želimo aktivno djelovati na polju smanjenje emisije ugljendioksida", objasnio je Hakan Samuelsson.

Martin Sköld, automobilski analitičar na Ekonomskoj školi u Stockholmu hvali odluku  Volva da odredi rokove i konkretne električne ciljeve. A jedan od postavljenih ciljeva je potpuna elektrifikacija game vozila Volvo do 2025. godine. Živi bili, pa vidjeli...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije