Rođena nova marka automobila: Lynk&Co je kineski Volvo

Radiosarajevo.ba
Rođena nova marka automobila: Lynk&Co je kineski Volvo
/ Foto: Geely
Bolji poznavaoci automobilskih zbivanja znaju da je kineski Geely vlasnik renomiranog švedskog automobilskog proizvođača Volvo.

Obje strane nastoje izvući što više koristi iz kinesko-švedskog braka. Geely želi iskoristiti znanje inženjera iz Göteborga, dok Volvo ima priliku da profitira na najvećem svjetskom automobilskom tržištu.

Za sinergiju dvije kompanije mali problem je ogromna razlika u njihovom renomeu. Volvo je premium brand, a Geely, čak i u Kini, pozicioniran kao prilično jeftina marka automobila.

Zato je Conghui An, šef Geely Holdinga, naredio inžinjerima obje kompanije da kreiraju potpuno novu automobilsku marku koji će iskoristiti znanje Volva i jeftinu radnu snagu Geelyja.

Zadatak izvršen: Rođen je novi automobilski brand po imenu Lynk&Co. U domu Volva u Götebörgu predstavljen je i prvi predserijski model – Lynk&Co 01. "Jedinica" je kompaktni SUV za urbanu publiku, dakle predstavnik klase koja najbrže raste. Već sada je svaki peti novoregistrirani evropski automobil – kompaktni SUV.

Razvoj novog modela počeo je na praznom papiru 2013. godine. Na kraju je nastao automobil koji, prema riječima njegovih švedskih tvoraca, pruža najveće mogućnosti "povezivanja", u skladu s imenom branda koje je izvedeno iz izraza Link & Connectivity.

Razvijen u Švedskoj, s mjestom proizvodnje u Kini, Lynk&Co 01 bit će prvi automobil iz najmnogoljudnije zemlje svijeta koji će imati šansu u Europi i SAD-u. Svi prethodni pokušaji propali su jer kineski proizvođači nisu mogli prilagoditi automobile europskim i američkim standardima. 

Iz izvora bliskih Volvu saznaje se da u ponudi neće biti dizelski motori nego će Lynk&Co 01 pokretati isključivo benzinci i hibridni pogonski sistemi.

Prodaja modela Lynk&Co 01 počinje u posljednjem kvartalu naredne godine u Kini, a potom će kompaktni SUV krenuti u osvajanje inostranih tržišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije