Volkswagen 'penzioniše' ručni mjenjač: Počast odaju predstavljanjem novog posebnog modela

1
Radiosarajevo.ba
Volkswagen 'penzioniše' ručni mjenjač: Počast odaju predstavljanjem novog posebnog modela
Foto: Wolkswagen / VW Golf GTI

Volkswagen Golf GTI s ručnim mjenjačem odlazi u historiju, a kako bi odao počast, Volkswagen je najavio novi paket Golf GTI 380 za modele s ručnim upravljanjem bez obzira na opremu, za SAD.

Komplet opreme je standardan na svakom Golfu GTI s ručnim mjenjačem sa šest stepena prijenosa i ima nekoliko vizuelnih poboljšanja. Vozi se na 19-inčnim sjajnim crnim aluminijskim naplatcima iz Golfa R 20th Anniversary Edition koje proizvođač umotava u ljetne gume.

Krov je također u sjajnoj crnoj nijansi, kao i poklopci retrovizora, što je u kontrastu sa standardnim crvenim detaljima eksterijera GTI-a. Sjajno-crni dijelovi automobila isticat će se u odnosu na razne vanjske boje.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Ekskluzivno za GTI 380 je Graphite Grey Metallic, ali kupci mogu odabrati i Atlantic Blue Metallic, Deep Black Pearl, Kings Red Metallic, Moonstone Grey, Opal White Pearl ili Reflex Silver Metallic.

U unutrašnjosti, između sjedala nalazi se ručica mjenjača inspirisana lopticom za golf, glavna stvar modela od njegovog početka. Na GTI S i GTI SE opremi, VW nudi klasična Scalepaper Plaid platnena sjedišta kao standard. Vienna kožna sjedišta standardna su za Autobahn opremu i dodatna oprema za SE.

VW Golf GTI
Foto: Wolkswagen: VW Golf GTI

Paket je dobio ime po internom kodu modela Mk8. Odaje počast modelu GTI 337 iz 2002., koji je zamijenio internu oznaku modela Mk1 GTI. Ispod haube nalazi se 2,0-litreni četverocilindrični motor EA888 s turbom, sposoban proizvesti više od 240 KS i 370 Nm okretnog momenta.

Opcija je također i sedmostepenski automatik s duplom spojnicom, kojeg će VW nastaviti nuditi u drugim varijantama.

VW Golf GTI
Foto: Wolkswagen: VW Golf GTI

Sve ovo znači da čak i R gubi manuelac nakon modelske godine 2024. Iako 380 ne dobiva nikakva poboljšanja motora, standardno dolazi s DCC sistemom prilagodljivog prigušivanja.

Cijene će početi od 32,4 hiljade dolara (58,2 hiljade KM) nakon početka prodaje početkom jeseni ove godine. Iako je gubitak GTI-a s ručnim mjenjačem tužan, to sigurno nije kraj za model. Prijava zaštitnog znaka sugeriše da proizvođač automobila planira elektrificirati kultni kompakt, s "I" u oznaci riječi koja se mijenja u "munju".

VW Golf GTI
Foto: Wolkswagen: VW Golf GTI

Golf osme generacije još uvijek je nov i uskoro će dobiti facelift sredinom ciklusa, tako da je verzija sljedeće generacije vjerovatno nekoliko godina udaljena od toga da postane stvarnost, piše Jutarnji.hr.

VW Golf GTI
Foto: Wolkswagen: VW Golf GTI

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije