Kako je automobil koji je bio omiljen u Jugoslaviji 'probio' željeznu zavjesu?

0
Radiosarajevo.ba
Kako je automobil koji je bio omiljen u Jugoslaviji 'probio' željeznu zavjesu?
Foto: VW / VW Golf I

Ako ste željeli kupiti automobil u Istočnoj Njemačkoj (DDR) morali ste čekati više od 10 godina, a ponekad i 15 godina. Tek tada bi u vaše dvorište utrčao neki Wartburg ili Trabant uz radosne zvukove dvotaktnog motora i neugodnog mirisa ispušnih plinova.

Liste čekanja produžile su se krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a i vlasti su postale svjesne problema. Rješenje? Skrušeno nazvati najvećeg neprijatelja s druge strane željezne zavjese, kapitalističko društvo s druge strane granice, SR Njemačku.

Početkom 1978. godine u Istočnu Njemačku poslano je 10 hiljada Golfova I, s benzinskim i dizelskim motorima iste snage – 50 KS. U zamjenu je DDR u SR Njemačku prebacio fabričke prese i alate.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Volkswagen Golf nije mogao dobiti bilo ko, kandidati su bili samo najbolji radnici u najvećim fabrikama, ali interesa nije bilo.

Mnoge je brinulo gdje servisirati auto jer Volkswagen u DDR-u, naravno, nije imao mrežu radionica, a i cijena Golfa bila je oko 35 hiljada istočnonjemačkih maraka (35.412 KM), a Trabant je u to vrijeme koštao oko 10 hiljada maraka (10117 KM).

Na kraju su vlasti morale snižavati cijenu pa su svi Golfovi prodani, piše Automobili.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije