Hai Phong / Vinfast President: Vijetnamski SUV fantastičnih performansi i paprene cijene

12. 10. 2020. u 13:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Na salonu automobila u Parizu prije dvije godine, Vinfast se prvi put pojavio na evropskom tlu. Iza premium marke automobile stoji Vingroup, jedna od najvećih privatnih kompanija u Vijetnamu, s godišnjim prometom koji premašuje tri milijarde eura.

Vingroup je lider u građevinarstvu i sektoru nekretnina u Vijetnamu, a na prostoru ove jugoistočne azijske države učestvuje i u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, turizma…

Prvi vijetnamski proizvođač automobila namjerava naredne godine ući na američko tržište. Zato je kompanija predstavila limitiranu seriju luksuznog SUV-a pod imenom President koji će biti napravljen u svega 500 primjeraka.

Motor bi trebao biti u potpunosti po ukusu Amerikanaca: Ispod haube je 6,2 litarski V8 snage 420 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 624 Nm. Vinfast President snagu prenosi na sva četiri točka uz pomoć 8-stepenog automatskog mjenjača ZF.

Vinfast navodi da President do 100 km/h ubrzavanje u manje od sedam sekundi i razvija skoro 300 km/h! Dizajn dolazi od Pininfarine, a njemački ZF, koji je donirao mjenjač, podigao je fabriku tik pored Vinfastove centrale i montažne trake u vijetnamskom Hai Phongu.

Uprkos američkom konceptu i planiranom ulasku na tržište SAD-a: Vinfast President će se isprva prodavati isključivo u Vijetnamu po cijeni od oko 140.000 eura. To je popust za prvih 100 kupaca, dok će preostalih 400 morati platiti po skoro 170.000 eura za svoj primjerak.

NEMA KOMENTARA