Vinfast President: Vijetnamski SUV fantastičnih performansi i paprene cijene

0
Radiosarajevo.ba
Vinfast President: Vijetnamski SUV fantastičnih performansi i paprene cijene

Na salonu automobila u Parizu prije dvije godine, Vinfast se prvi put pojavio na evropskom tlu. Iza premium marke automobile stoji Vingroup, jedna od najvećih privatnih kompanija u Vijetnamu, s godišnjim prometom koji premašuje tri milijarde eura.

Vingroup je lider u građevinarstvu i sektoru nekretnina u Vijetnamu, a na prostoru ove jugoistočne azijske države učestvuje i u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, turizma…

Prvi vijetnamski proizvođač automobila namjerava naredne godine ući na američko tržište. Zato je kompanija predstavila limitiranu seriju luksuznog SUV-a pod imenom President koji će biti napravljen u svega 500 primjeraka.

Motor bi trebao biti u potpunosti po ukusu Amerikanaca: Ispod haube je 6,2 litarski V8 snage 420 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 624 Nm. Vinfast President snagu prenosi na sva četiri točka uz pomoć 8-stepenog automatskog mjenjača ZF.

Vinfast navodi da President do 100 km/h ubrzavanje u manje od sedam sekundi i razvija skoro 300 km/h! Dizajn dolazi od Pininfarine, a njemački ZF, koji je donirao mjenjač, podigao je fabriku tik pored Vinfastove centrale i montažne trake u vijetnamskom Hai Phongu.

Uprkos američkom konceptu i planiranom ulasku na tržište SAD-a: Vinfast President će se isprva prodavati isključivo u Vijetnamu po cijeni od oko 140.000 eura. To je popust za prvih 100 kupaca, dok će preostalih 400 morati platiti po skoro 170.000 eura za svoj primjerak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije