Tvoje lice zvuči poznato: Nova Opel Mokka nosi pečat legendarne Mante

J. M.
Tvoje lice zvuči poznato: Nova Opel Mokka nosi pečat legendarne Mante

Opel je zvanično predstavio drugu generaciju Mokke. Kompaktni SUV je prvi model koji je dobio novi vizuelni identitet prednjeg dijela vozila marke iz Rüsselsheima. Bolji poznavaoci automobilskih zbivanja odmah će prepoznati sličnost s Mantom, jednim od najpoznatijih modela u historiji Opela.

Izgled je samo jedna od tehničkih zanimljivosti nove Mokke. Tako je novajlija 12,5 centimetara kraći od prethodne generacije modela uprkos 2 miliometra dužem međuosovinskom rastojanju. Nudi prostor za pet osoba i prtljažnik zapremine 350 litara što su uobičajene vrijednosti za kompakt dužine 4,15 metara.

mokka_02.jpg - undefined

Foto: Opel

Nova Mokka je prvi model koji ima Opel Pure Panel. Horizontalni ekran instrumenata integrira dva zaslona sa širokim zaslonom, od kojih je ekran ispred vozača veličine do 12 inča.

Opremljena je i Intelli-Lux LED matričnim svjetlom sa ukupno 14 elemenata, a kao standard dolaze i električna parking kočnica i sistem prepoznavanja prometnih znakova. Uz doplatu su dostupni i drugi sistemi poput adaptivnog tempomata, aktivnog asistenta održavanja u traci i panoramske kamere s radnim uglom od 180 stepeni.

mokka_05.jpg - undefined

Foto: Opel

Mokka je postavljena na novu verziju platforme CMP (Common Modular Platform) koncerna PSA koja omogućava upotrebu električnog pogona, ali i motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Kompaktni SUV je prvi model u historiji Opela koji se u startu pojavljuje isključivo u električnoj verziji. Električni motor daje 136 KS (100 kW), odnosno najviši obrtni moment od 260 Nm, pri čemu vozač može birati između tri načina vožnje - Normal, Eco i Sport.

mokka_04.jpg - undefined

Foto: Opel

Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km/h zbog uštede energije, preciznije povećanja vozne autonomije. U normalnom načinu rada, Mokka može proći do 322 kilometra čisto električno prema WLTP ciklusu.

Autonomija se može dodatno optimizirati programom "Eko". Akumulator kapaciteta 50 kWh može se puniti do 80 posto u 30 minuta na 100 kW DC utičnici. Mokka je pripremljen za sve mogućnosti punjenja: od jednofaznog do trofaznog punjenja, dok Opel daje 8-godišnju garanciju na bateriju.

Novi automobil se može naručiti od kraja ljeta, a prvi primjerci bit će isporučeni kupcima početkom naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije